Kino Bežigrad Svet24.si

FOTO: Razdejanje v ljubljanskem kinu, projekcije ...

Avtobus Svet24.si

Zaspala na avtobusu, rešiti so jo morali gasilci

jan2 Svet24.si

VIDEO: Jan Plestenjak priznal: »Imam punco, imel ...

terenci mercedes sloveska vojska pl Reporter.si

Ekskluzivno! Korupcija v Slovenski vojski: ...

franc puksic z Necenzurirano

Policija išče milijon, ki ga je župan Pukšič ...

Ambrož in Nina Njena.si

Nina in Ambrož pokazala, kako se ljubita

marquez Ekipa24.si

Zvezdnik motoGP-ja na pragu tragedije, kar je ...

Pridi v mesto Novo mesto

FOTO: Urejajo drugi del mestnega jedra

Piše: MO Novo mesto

Čas objave:
04.09.2020 08:14

Župan Gregor Macedoni in predsednik uprave družbe CGP Martin Gosenca, sta 3. septembra podpisala pogodbo za ureditev Rozmanove ulice, Kastelčeve ulice, Komeljevega trga, Spominske ploščadi in Kaskadnega trga, v sklopu nadaljnje prenove mestnega jedra.

Projekt, katerega cilj je ureditev površin za vse udeležence prometa, postavitev ustrezne urbane opreme in ozelenitev površin, bo predvidoma zaključen v roku šestnajstih mesecev. Z gradbenimi deli v vrednosti nekaj več kot 2,3 milijona evrov bodo začeli fazno po zaključenih arheoloških raziskavah. Projekt bo v vrednosti 2 milijona evrov sofinanciran iz evropskih in državnih sredstev.

Župan Gregor Macedoni in Martin Gosenca (levo).jpg
Župan Gregor Macedoni in Martin Gosenca (levo)
Foto: MO Novo mesto

Kot je na podpisu pogodbe povedal župan Gregor Macedoni, gre za pomemben korak h končni podobi prenovljenega mestnega jedra, ki ga je predvidela izbrana arhitekturna rešitev in bo nadaljevala prenovljeno podobo osrednjega glavnega trga. »Strmimo k temu, da bo območje po prenovi še prijetnejše za pešce in kolesarje, saj gre za cono umirjenega prometa, po prenovi pa se v nekoliko manjšem obsegu ohranjajo parkirne površine, pri čemer bosta na voljo tudi dve polnilnici za električni vozili,« je še povedal Gregor Macedoni.

Območje bo po prenovi še bolj prijetno za pešce in kolesarje.jpg
Območje bo po prenovi še bolj prijetno za pešce in kolesarje
Foto: MO Novo mesto

Ureditev Rozmanove ulice do križišča z ulico Novi trg, Kastelčeve ulice, Komeljevega trga (nasproti vhoda Knjižnice Mirana Jarca), Spominske ploščadi in Kaskadnega trga (med Rozmanovo ulico in ulico Prešernov trg) zajema potekajoče se arheološke raziskave, rekonstrukcijo cestišča, namestitev podzemnih smetnjakov in postavitev klopi, predvideni pa sta tudi ureditvi cestne razsvetljave in zelenih površin. Sočasno s prenovo bo potekala rekonstrukcija vodovoda in kanalizacije v ločenem sistemu, novi ureditvi bodo prilagodili tudi telekomunikacijsko in elektrokabelsko kanalizacijo ter plinovod.

Projekt prenove mestnega jedra se bo po v marcu zaključenih arheoloških sondiranjih in v avgustu začetih arheoloških raziskavah nadaljeval z gradbenimi deli. Izbrani izvajalec CGP, d.d., bo začel delati po zaključenih arheoloških raziskavah in bo imel na voljo 16 mesecev časa za dokončanje gradbenih del. Predsednik uprave izbranega izvajalca CGP Martin Gosenca, je na podpisu pogodbe poudaril, da bo sama izvedba gradbenega dela pri projektu zahtevna, saj se bodo morali prilagajati arheologom in njihovemu delu, po drugi strani pa gre za kompleksnejša dela tudi pri sami gradnji, saj so vsi vodi, ter vse obstoječe instalacije izredno stari. »Zaradi ozkih ulic na tem območju bo kljub popolni zapori med prenovo urejen prehod za pešce, dela pa bodo izvajali postopoma, z namenom, da se čim manj ohromi sam promet, ter seveda dostop do lokalov, ki obratujejo na tem območju,« pravi Martin Gosenca.

Na Rozmanovi ulici bodo cestno površino tlakovali z granitnimi kockami, uredili bodo površine za kolesarje in pas za bočno parkiranje, na Komeljevem trgu pa bodo preoblikovali nivelete in trg tlakovali. Nastal bo majhen odprt gledališki ambient, ki bo lahko gostil občasne prireditve. Kaskadni trg oziroma povezava med Rozmanovo ulico in Prešernovim trgom se bistveno razširi, z oblikovanjem stopnišča s kaskadami pa bo prostor postal tudi primeren za manjše dogodke in morebitno gostinsko ponudbo. Spominsko območje Na vratih bodo na novo tlakovali s ploščami iz pranega betona, razmiki med ploščami pa bodo zapolnjeni z granitnimi kockami. Na Prešernovem trgu in na Kastelčevi ulici bodo uredili cestišče z asfaltom, medtem ko bo pločnik betonski. Asfaltne površine bodo tudi na Linhartovi ulici, na Prešernovem trgu pa bodo oblikovali manjši zaključen trg z umestitvijo drevesa, uredili bodo tudi parkirišča.