Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Pridi v mesto Novo mesto

FOTO: Izjemni odzivi kličejo po nadaljevanju

Piše: A.P.

Čas objave:
14.09.2020 10:37

Zavod produkcijska hiša INJA MUSIC je v sodelovanju z Zavodom Novo mesto (KC Janeza Trdine), Knjižnico Mirana Jarca, Javnim skladom za kulturne dejavnosti in Mestno občino Novo mesto minuli vikend organizirala 1. Festival nove novomeške glasbe, ki je potekal pred avlo Kulturnega centra Janeza Trdine.

Petkov koncertni večer, s katerim so se poklonili Miranu Jarcu, je bil belokranjsko obarvan, saj je Martina Mravinec, prav tako Črnomaljka, za ta namen priredila pesnikovo poezijo in kot trio, skupaj z Domnom Brodaričem in Borutom Peršetom, priredila venček belokranjskih. Skladba Pastirče mlado je zbrane zapeljala med bele breze, v zavoj reke Krke pa jih je vrnila novomeška zasedba Tretji kanu (Anja Pavlin, Jan Medle, Tomi Perinčič, Sondža in Žiga Dobravc). Pevka skupine in tudi ena izmed snovalk festivala, Anja Pavlin, se je žive glasbe željni publiki zahvalila za toplino in koncert sklenila z verzi: »Na tem mestu bo zraslo nekaj novega, nekaj lepega, na tem mestu blizu vašega.«

Povezovalka večera Klavdija Kotar je poudarila, da so festival organizirali v najzahtevnejših časih, ko pa je ravno glasba in kultura tisti pravi lek za dvigovanje duha ljudem našega mesta. Tudi zato so na sobotni večer povabili mlade predstavnike novega novomeškega vala, ki delujejo v bolj kantavtorskih vodah. Domen Brodarič, ki je z avtorsko akustično glasbo odprl sobotni večer festivala, in Nina Suljić, izjemna pianistka, pevka in pisateljica, sta zbranim pod festivalskimi lučmi pričarala intimen večer dveh duš, ki bi jima zaradi globoke izpovednosti z lahkoto pripisali več pomladi, kot jih v resnici štejeta.

Resnično krasen uvod v koncert Sandre Erpe s triom, prav tako kantavtorice, Novomeščanke, ki je v svoji uglasbljeni poeziji prepletla dva njej ljuba svetova. V zasedbi skupaj z Janom Petehom na kitari in Sašom Piskarjem na kontrabasu je napovedala nov album, ki bo izšel v jeseni, v repertuarju pa je pustila tudi nekaj skladb z albuma Sinonom za mojo mladost. S skladbo Tropski dež nas je osvežila in toplemu, skorajda julijskemu večeru vdahnila tisti DA, ki je potreben za nadaljevanje festivala tudi naslednje leto. Nadaljevanje festivala, ki si ga Novo mesto s tako bogato zakladnico že uveljavljenih skupin in presežka kreative nove novomeške glasbe vsekakor zasluži.

Minuli vikend se je na odru pred Kulturnim centrom Janeza Trdine prižgalo mnogo luči – tiste v srcih bodo zagotovo gorele še dolgo. Ob 100. obletnici novomeške pomladi, katere najvidnejšim predstavnikom so posvečeni vsi trije festivalski večeri – večer Mirana Jarca, večer Božidarja Jakca in zadnji, ki se bo zgodil prihajajoči petek v atriju grmskega gradu, večer Antona Podbevška lahko s ponosom rečejo: Naj živi živa muzika – naša – vaša – novomeška!