Abdreja Novak Dobra karma

Andreja Novak: nekateri ne boste mogli več ...

profimedia-0446503985 Svet24.si

Umrla igralka Mira Furlan

cepivo teorije zarote cepljenje pf1 Reporter.si

Ko Zemlja postane ploščata, v cepivu pa je čip:...

d30779e9e1191a158dd9-tanja-fajon Necenzurirano

Zakaj interpelacije proti Cigler-Kralju danes še ...

20210115-01043753 Necenzurirano

"Oče se je okužil v bolnici in umrl. Niso se ...

Špela Jezovšek - Stella Odkrito.si

Stella: Vedno sem si želela posneti kakšno ...

josipa 1 Njena.si

Ugodno oddam sina: Josipa gre znova pod nož

Pridi v mesto Novo mesto

Mestne občine uskladile delovanje v času vnovič razglašene epidemije

Piše: MO Novo mesto

Čas objave:
24.10.2020 10:15

Župani mestnih občin so na videokonferenčni seji Skupščine ZMOS, katerega predsednik je župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, uskladili enotno ukrepanje v času vnovič razglašene epidemije. Občane pozivajo k doslednemu spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Glede obratovanja vrtcev župani zagotavljajo, da bodo lahko vsi starši, ki morajo biti naslednji teden nujno fizično na svojih delovnih mestih, svoje otroke pripeljali v vrtce. Pri tem se vse ostale starše, katerih prisotnost na delu ni nujna, poziva, da otrok ne vozijo v vrtce. Organizacija posebnega režima delovanja vrtcev bo prilagojena lokalnim značilnostim.

V vseh mestnih občinah bo mestni javni potniški promet (JPP) prešel na poletni vozni red. Hkrati mestne občine od države pričakujejo, da bo povrnila stroške, ki so nastali spomladi in ki bodo nastali v prihajajočem času zaradi omejitve delovanja javnega potniškega prometa.

Mestne občine bodo enako, kot so to storile v prvem valu epidemije, za obdobje od razglasitve epidemije pa do 30. novembra 2020 razbremenile plačila najemnin za najem poslovnih prostorov, zemljišč in gostinskih teras tiste najemnike, za katere velja prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na podlagi vladnih odlokov.

V zvezi z dnevom spomina na mrtve so si bili župani enotni, da na pokopališčih ne bo organiziranih aktivnosti. Polaganje vencev bodo župani izvedli z upoštevanjem omejitve zbiranja na največ šest ljudi, tj. brez spremljajočih prireditev. Občane se poziva, da obiske grobov opravijo že v naslednjih dneh oziroma naslednjem tednu, v izogib ustvarjanju gneče med prazniki.

Župani so opozorili tudi na socialne posledice epidemije. V primeru daljšega zaprtja osnovnih šol mestne občine kot njihove ustanoviteljice pričakujejo, da bodo te zagotavljale prehrano za vse upravičence do subvencioniranih šolskih kosil, same pa bodo priskočile na pomoč z organizacijo načina prevzema ali dostave hrane. Od države se hkrati pričakuje, da bo tudi v času morebitnega daljšega zaprtja šol pokrivala strošek šolske prehrane socialno ranljivim učencem.

Mestne občine opažajo, da se je obisk mestnih igrišč in igral že zmanjšal, zato župani za zdaj še ne načrtujejo njihovega splošnega zaprtja. Če bo prihajalo do večjih kršitev omejitve zbiranja na igriščih, pa bodo mestne občine temu primerno ukrepale.