ljubljana, prešernov trg Svet24.si

"Poklal bom čisto vse!" se je drl, eno od ...

otac Svet24.si

Marko si je vzel dopust, da je ubil 2-leti staro ...

Kustrin1 Necenzurirano

Kuštrinovi prvoborci delajo pri zasebnikih

natasa pirc musar sta Reporter.si

Ključni spopad bo med Pirc Musarjevo in Brglezom:...

olimpija Ekipa24.si

Uefa z vso silo nad Olimpijo! Zmaji bodo ostali ...

007, james-bond Odkrito.si

60 let v službi njegovega veličanstva

vincic Ekipa24.si

Uh, kaj mu počnejo navijači Barce! Slovenskemu ...

Pridi v mesto Novo mesto

FOTO: Mladi neznani avantgardni

Piše: MO Novo mesto

Čas objave:
31.08.2020 08:20

V Dolenjskem muzeju je od petka, 28. avgusta na ogled razstava z naslovom Mladi neznani avantgardni, ki sodi v sklop dogodkov, s katerimi v Mestni občini Novo mesto obeležujemo 100-letnico novomeške pomladi. Je uvodna ter spremljevalna razstava osrednji razstavi z naslovom Let novomeške pomladi, ki bo v Galeriji muzeja odprta prav na dan obletnice, 26. septembra 2020.

Gre za prvo razstavo o tej tematiki, ki je zasnovana kot zgodovinska, saj so predstavljene življenjske zgodbe vseh udeležencev na 1. pokrajinski umetniški razstavi v Novem mestu leta 1920 ter njihova vloga pri sooblikovanju tega dogodka. Akterji novomeške pomladi so bili Božidar Jakac, Miran Jarc, Anton Podbevšek, Marij Kogoj, Marjan Mušič, Ivan Čargo, Jože Cvelbar, France Zupan, Zdenko Skalicky, Franjo Ančik, Boris Grad in Ferdo Avsec. Zapisi so dopolnjeni s fotografskim in predmetnim gradivom (literarnimi, likovnimi in glasbenimi deli).

Razstava v Mali dvorani Dolenjskega muzeja.jpg
Razstava v Mali dvorani Dolenjskega muzeja
Foto: MO Novo mesto

Na razstavi je na kratko opisana tudi celotna enodnevna prireditev, ki je potekala 26. septembra 1920. leta in je združevala slikarsko razstavo ter glasbeni in literarni večer. Omenjeni dogodki so se zvrstili na treh lokacijah – v Windischerjevem salonu, na gradu Kamen ter v Narodnem domu. Pri tem so podana tudi zgodovinska dejstva o življenju v Novem mestu v tistem času, vključno z informacijami o delovanju mladine na tedaj kulturno - umetnostnem področju.

Razstva Mladi, neznani, avantgardni.jpg
Razstva Mladi neznani avantgardni
Foto: MO Novo mesto

Razstavljeno gradivo izhaja iz zbirk Dolenjskega muzeja in številnih slovenskih institucij. Predmete in slikovno gradivo so muzeju posodili tudi potomci in sorodniki akterjev.

Avtorice razstave so: zgodovinarki Majda Pungerčar in Marjeta Bregar ter umetnostna zgodovinarka Jasna Kocuvan Štukelj. Razstavo je oblikovala Maja Rudolf Markovič.

Odprli so razstavo v Dolenjskem muzeju.jpg
Jasna Kocuvan Štukelj, Jasna Dokl Osolnik in Gregor Macedoni
Foto: MO Novo mesto

Razstavo, kjer se obiskovalec spozna tudi s takratnim življenjem v Novem mestu in lokacijami kulturne manifestacije, je po pozdravu direktorice Dolenjskega muzeja Novo mesto, Jasne Dokl Osolnik, in nagovoru koordinatorice in soavtorice razstave, Jasne Kocuvan Štukelj, odprl župan Mestne občine Novo mesto, Gregor Macedoni.

Razstava v Mali dvorani Dolenjskega muzeja bo na ogled do 8. februarja 2021.