Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Pridi v mesto Novo mesto

Nadzirajo ločevanje komunalnih odpadkov, jih ločujete pravilno?

Piše: Skupna občinska uprava občin Dolenjske/MO Novo mesto

Čas objave:
23.10.2020 08:08

Skupna občinska uprava občin Dolenjske, Medobčinski inšpektorat, obvešča javnost o nadzoru nad pravilnim ločevanjem komunalnih odpadkov na območju Mestne občine Novo mesto.

Skupna občinska uprava občin Dolenjske, Medobčinski inšpektorat, v skladu z drugo in tretjo alinejo prvega odstavka 33. člena Zakona o inšpekcijskem nadzoru (ZIN, Uradni list RS, št. 43/2007 in 40/2014), obvešča občane in občanke Mestne občine Novo mesto o spoštovanju določb Odloka o izvajanju gospodarske javne službe zbiranja in prevoz komunalnih odpadkov in gospodarske javne službe odlaganja ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov na območju Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 15/2014 in Dolenjski uradni list, št. 26/2017, 7/2018, v nadaljevanju Odlok).

Inšpekcijski organ je konec meseca septembra in v mesecu oktobru ob izvedbi inšpekcijskih nadzorov glede pravilnosti ločevanja na prevzemnih mestih komunalnih odpadkov na območju občine ugotovil, da povzročitelji komunalnih odpadkov ločenih frakcij ne prepuščajo izključno v zabojnikih za ločene frakcije, temveč so ločene frakcije največkrat odložene v zabojnik za mešane komunalne odpadke (preostanek odpadkov) in da so vrečke s komunalnimi odpadki odložene ob zabojnikih. Prav tako ob zabojnikih povzročitelji komunalnih odpadkov odlagajo kosovne odpadke, ki kazijo videz urbanega okolja.

Odlok v svojem 34. členu določa, da povzročitelji komunalnih odpadkov ravnajo s komunalnimi odpadki tako, da prepuščajo ločene frakcije izključno v zbiralnicah ločenih frakcij in v zbirnih centrih, na kar posebej opozarja skupna občinska uprava občin Dolenjske, Medobčinski inšpektorat. Prav tako odlok v svojem 38. členu določa, da povzročitelji komunalnih odpadkov ne smejo odlagati komunalnih odpadkov ob posodah, ki so namenjene prepuščanju komunalnih odpadkov. Za posamezno kršitev odloka je predvidena globa v višini 400 eur.

Poudarjajo, da je treba odpadke in materiale za enkratno uporabo (zaščitne rokavice, zaščitne maske, robčki) po uporabi odložiti v plastično vrečo, ki jo je potrebno tesno zvezati in odložiti v zabojnik za mešane komunalne odpadke.

Na vseh nadzorovanih prevzemnih mestih so ugotovili kršitve določb omenjenega Odloka, zato so zoper kršitelje uvedli prekrškovne postopke.

Obveščajo še, da bo inšpekcijski organ izvajal redne nadzore nad pravilnostjo ločevanja komunalnih odpadkov tudi v prihodnje, zato vse pozivajo k pravilnemu in doslednemu ločevanju komunalnih odpadkov.

Varujmo naše okolje!