Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Pridi v mesto Novo mesto

Nova arheološka odkritja na Glavnem trgu

Piše: STA

Čas objave:
09.09.2020 17:58

Na Rozmanovi ulici v Novem mestu v okviru nadaljevanja prenove mestnega središča te dni potekajo arheološka izkopavanja, ki so potrdila že ob prenovi Glavnega trga odkrito najstarejšo oziroma prazgodovinsko in antično poselitev tega območja. Arheologi so hkrati ob njeni prenovi pregledali plasti v kleteh mestne hiše na Glavnem trgu 2.

Vodja izkopavanj arheolog Aleš Tiran je povedal, da so pri arheološkem pregledu v kleteh več stoletij stare tako imenovane Fichtenauove hiše na Glavnem trgu odkrili kasneje prezidane temelje starejših stavb, ostanke stare, z deskami pokrite kanalizacije, sled antičnih in prazgodovinskih plasti, izstopala pa sta zasuto, več stoletij staro kamnito stopnišče, ki je vodilo v nekdanjo klet, in njegov portal.

Sicer pa so pri izkopavanjih na Rozmanovi ulici do zdaj odkrili ostanke štirih cestišč, od katerih bi lahko prvo sodilo v pozno mlajšo železno dobo in njen prehod v antiko. Ker so pod to še starejše plasti, v teh pričakujejo še starejše oziroma starejšeželeznodobne najdbe, je dodal.

Med tamkajšnjimi drobnimi arheološkimi najdbami je navedel odlomke keramičnega posodja, več bronastih novcev, ki jih zaradi obrabljenosti še niso uspeli prepoznati, ostanke hišne keramike, opek, pečnic, kovinskih predmetov in podobno.

V nadaljevanju prenove novomeškega mestnega jedra jih sicer čaka še arheološki nadzor pri zemeljskih izkopih na Prešernovem trgu, na Kastelčevi in Vrhovčevi ulici ter na cestišču pred Knjižnico Mirana Jarca, je še povedal Tiran.

Po podatkih novomeške občine bodo v nadaljevanju mestne prenove uredili Rozmanovo in Kastelčevo ulico, območje pred knjižnico do križišča z Novim trgom, bližnjo spominsko ploščad s Savinškovim kipom Talca ter tamkajšnji stopničasti prehod med Prešernovim trgom in Rozmanovo ulico.

Cilj prenove je ureditev mestnih površin za vse udeležence v prometu, postavitev ustrezne urbane opreme in njihova ozelenitev. Prenovo naj bi končali v 16 mesecih oziroma do konca prihodnjega leta.

Gradbena dela so zastavili v več korakih. Naložba bo stala nekaj več kot 2,3 milijona evrov. Mestna občina Novo mesto bo približno dva milijona evrov zanjo dobila iz evropskih in državnih sredstev.

Celotna naložba obsega arheološke raziskave, rekonstrukcijo cestišča, namestitev podzemnih smetnjakov in postavitev klopi, predvideni sta tudi ureditvi cestne razsvetljave in zelenih površin. Sočasno s prenovo bodo rekonstruirali vodovod in kanalizacijo, novi ureditvi bodo prilagodili tudi telekomunikacijsko in elektrokabelsko napeljavo ter plinovod, so še sporočili z novomeške občine.