ivo1 Svet24.si

»Če bi Jernej Šugman dvakrat, trikrat rekel ne,...

1_sanja grohar Svet24.si

Zakaj se je poslovila Sanja Grohar? To je njen ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Padle maske državotvornosti #kolumna

lojze peterle pl1 Reporter.si

Lojze Peterle: Janša je odprl vse mogoče fronte,...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

Danica Lovenjak Njena.si

Ta svetlolaska se vrača na male ekrane

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Pridi v mesto Novo mesto

Odstranili so divji kostanj na Rozmanovi ulici

Piše: MO Novo mesto

Čas objave:
30.07.2020 10:29

V drevoredu, ob Rozmanovi ulici, v Novem mestu, so pred kratkim odstranili nevaren, suh divji kostanj. Poseg je bil usklajen s pooblaščencem za mestno drevje, Zavodom za varstvo narave in Zavodom za varstvo kulturne dediščine, ker je drevo del spomeniško zaščitenega drevoreda. Kmalu bodo odstranjeno drevo zamenjali z novo sadiko, dodatne nege pa bodo deležna tudi ostala drevesa v tem drevoredu.

Odstranitev divjega kostanja je bila po mnenju Zavoda za varstvo narave potrebna zaradi njegovega slabega stanja. Glive razkrojevalke so povzročile odmiranje lesnega tkiva, kar bi vodilo v dokončen propad drevesa, poleg tega je drevo zaradi svojega slabega stanja postalo nevarno za mimoidoče.

Odstranili so kostanj.jpg
Odstranili so kostanj
Foto: MO Novo mesto

Ozelenitev sprehajalne poti bodo ohranili s posaditvijo novega drevesa, prav tako bodo še naprej redno pregledovali in vzdrževali preostala drevesa. Na Marofu pa so že konec prejšnjega leta odstranili nevarna, odmirajoča drevesa v Kettejevem drevoredu. Analiza stanja drevoreda pred prenovo je pokazala, da je treba nujno zamenjati 25 dreves (17 starejših na mestni strani in osem mlajših na bršljinski strani). Poleg tega so odstranili deset starih drevesnih panjev.

Odstranjevanje drevesa.jpg
Žaganje drevesa
Foto: MO Novo mesto