karim Svet24.si

To je sledica, ki je Karim iz MasterChefa še ni ...

Jelena in Neda Svet24.si

FOTO: Neda Ukraden pozirala s svojo edinko

roki kocevje ne moze nam niko nista pl Reporter.si

Romske tolpe terorizirajo Kočevje: umori, kraje, ...

naslovna titova vozila1 Svet24.si

FOTO: Luksuzna vozila Josipa Broza Tita

20210301-01049413 Necenzurirano

Janšev kabinet odredil ministrom, kako naj ...

jože-potrebuješ, andreja-potrebuješ Njena.si

Tako talentirana je mlajša hči Jožeta Potrebuješa

Alen Kobilica in Maja Prašnikar Njena.si

Alen Kobilica verjame, da bo spet videl

Pridi v mesto Šmarješke Toplice

VIDEO&FOTO: V Šmarjeti odprli fontano cvička

Piše: Dolenjski list, L. Markelj/Radio Krka, M.K.

Čas objave:
22.08.2020 13:03

V centru Šmarjete, so v petek popoldne slovesno predali namenu fontano cvička, ki jo je Občina Šmarješke Toplice uresničila skupaj s partnerji: Društvom vinogradnikov Šmarjeta in Društvom vinogradnikov Vinji vrh - Bela Cerkev ter Mlinom Košak iz Družinske vasi.

65.png
Marjan Hribar
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Trak nove pridobitve sta prerezala predsednik države Borut Pahor in šmarješki župan Marjan Hribar v družbi vinske kraljice Ane Pavlin in 22. cvičkove princese Maje Vovko.

83.png
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Nazdravili so s cvičkom iz nove fontane cvička, prvi kozarček pa je namesto predsednika države, ki je povedal, da vina ne pije, v roke nato prijel predsednik Državnega sveta RS Igor Zorčič in tako zastopal državo. Izvir cvička je blagoslovil domači župnik Andrej Golčnik.

Predsednik države Borut Pahor je kot slavnostni govornik pohvalil izvir cvička kot zanimivo turistično pridobitev, obenem pa je poudaril, da je »Slovenija narejena za trajnostni razvoj, saj imamo prečudovito naravo in ljudi, ki znajo to ceniti in ohranjati.«

Župan Marjan Hribar je zaželel, da izvir cvička zaživi kot turistična atrakcija, ki jo obišče čim več ljudi: od blizu in daleč. 

Fontano cvička so v Šmarjeti po besedah Alje Rabzelj, vodje projekta Lokalno je aktualno - Šmarješki izvir cvička, uredili na podlagi zgledov ostalih fontan v Sloveniji.

Na fontanci cvička bo lahko obiskovalec sam z degustacijo spoznal cviček in sicer bo za ceno osmih evrov prejel en degustacijski kozarec s čipom, s katerim bo na fontani imel možnost poskušanja treh glavnih sestavin vin cvička: to so modra frankinja, žametna črnina in dolenjsko belo ter na koncu seveda cviček. S kozarcem zraven dobi vsak tudi Mlinarjevo črno bombico, kruhek, ki so ga spekli v Mlinu Košak.

Več si oglejte v video prispevku spodaj in tukaj