mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Pridi v mesto

VIDEO&FOTO: Voden ogled prenovljene Arheološke poti Cvinger

Piše: Radio Krka, M.K.

Čas objave:
07.09.2020 08:38

V Dolenjskih Toplicah so v soboto, 5. septembra pripravili voden ogled prenovljene Arheološke poti Cvinger. Pohoda se je udeležilo 120 pohodnikov.

Arheološka pot Dolenjske Toplice.png
Arheološka pot Dolenjske Toplice
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

»Gradišče na Cvingerju je nastalo v prvem tisočletju pr. n.št., v času starejše železne dobe, ki jo na Dolenjskem zaznamujejo z obzidji utrjena naselja, zemeljske gomile in številni izdelki iz železa. Prav železo, ki so ga pridobivali s taljenjem v okolici nabrane železove rude, je trgovsko povezovalo takratne prebivalce Cvingerja z ljudstvi Alp, Panonske nižine in Balkana. Dolenjska se je tako prvič dejavno vključila v Evropsko zgodovino. Gradišče je zraslo na zahodnem vrhu kopastega griča Cvinger, ki se dviguje nad dolino Krke. Lokacija naselja je bila izbrana na zakraselem, danes pogozdenem hribu tako, da so v obrambni sistem naselja vključene naravne danosti. Gradišče je bilo gospodarsko in politično središče, ki je obvladovalo in nadziralo pomembno pot po dolini Krke ter prehod v Belo Krajino. Na Gradišču je bila najdena Bronasta vedrica (situla), ki je izjemno dragocena. Okrašena je s prizori, ki nakazujejo pomen in blagostanje višjega sloja prebivalstva naselja v sredini 1. tisočletja pr.n. št. Cvingersko situlo uvrščajo med najpomembnejše spomenike situlske umetnosti v Evropi.

Zadovoljni pohodniki so prehodili arheološko pot .png
Zadovoljni pohodniki so prehodili arheološko pot
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Pot je speljana po gozdnih stezah in opremljena s pojasnjevalnimi tablami na izhodiščih in na Gradišču. Med potjo je treba premagati višinsko razliko 60 m. Pazljivost ni odveč, saj je na območju več različnih trim stez in poti. Obutev je treba prilagoditi letnemu času in vremenskim pogojem.