900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Pridi v mesto Novo mesto

VIDEO&FOTO: O karanteni v Rimu z Jankom Petrovcem

Piše: M.K.

Čas objave:
31.07.2020 09:03

Na novomeškem Gradu Grm, je bil v četrtek, 30. julija pogovorni večer z Jankom Petrovcem o knjigi Karantena.Rim. Z avtorjem se je pogovarjal Marko Sosič.

78.png
Janko Petrovec
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Knjiga vsebuje zapiske iz karantene, iz časa novega koronavirusa, iz Rima – prestolnice prvega žarišča epidemije v Evropi. Samota in stiska sprožata tudi spomine na druge nesreče – iz mest, ki so jih porušili potresi, z ladij, ki rešujejo begunce.

78.png
Janko Petrovec in Marko Sosič (desno) na gradu Grm
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Osebne stiske avtor popisuje s humorjem, nesreče, ki prizadenejo druge, pa z globokim sočutjem. Dnevniki, eseji, potopis? Vsekakor dobra literatura z dvema obrazoma — z enim joče, z drugim se smeji.

Janko Petrovec je človek številnih poklicev – znan je kot prevajalec iz italijanščine, kot gledališki igralec in dobitnik Borštnikove nagrade. Je tudi nagrajeni in dolgoletni sodelavec RTV Slovenija. Od leta 2016 je dopisnik iz Rima.

78.png
Knjiga Janka Petrovca o karanteni v Rimu
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar
V prihodnjem tednu bosta na gradu Grm na dveh pogovornih večerih gostovala Ahmed Burić in Andrej Blatnik. Pogovor z Ahmedom Burićem, kolumnistom in pisateljem iz Sarajeva, bo v torek, 4. avgusta, ob 20. uri vodil Ervin Hladnik Milharčič, v četrtek, 6. avgusta, pa se bo ob 20. uri z Andrejem Blatnikom pogovarjal Luka Piletič. Spregovorila bosta o svojih avtorskih delih, Burić o romanu Ti je smešno, da mi je ime Donald?, Blatnik pa o romanu Luknje. Na oba dogodka se je potrebno predhodno prijaviti na spletni strani Založbe Goga.