Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Pridi v mesto Novo mesto

Začetek gradbenih del v sklopu ureditve mestnega jedra

Piše: M.K.

Čas objave:
21.10.2020 09:26

Prejšnji teden so v Novem mestu začeli z nadaljevanjem prenove mestnega jedra in z gradbenimi deli na območju Rozmanove ulice. Prenova mestnega jedra sicer obsega prenovo javnih površin in gospodarske javne infrastrukture na Rozmanovi ulici v skupni površini približno 3.063 kvadratnih metrov, ter Prešernovem trgu s Kastelčevo in Linhartovo ulico v skupni površini približno 1.771 kvadratnih metrov.

Na obravnavanem območju bodo prenovili vse javne površine za pešce, kolesarje, motorni in mirujoči promet, urbano opremo, hortikulturo ter vse gospodarske javne infrastrukture – vodovod, kanalizacijo, javno razsvetljavo. Vozišče Rozmanove ulice bo tlakovano z granitnimi kockami, vozišče Prešernovega trga, Kastelčeve in Linhartove ulice pa bodo v asfaltni izvedbi.

Izvajalec del CGP Novo mesto je z deli začel na Rozmanovi ulici proti Vrhovčevi ulici. Peš dostopi do hiš bodo ves čas gradnje omogočeni. Po Rozmanovi ulici se bodo dela nadaljevala proti Prešernovem trgu, sledita Kastelčeva in Linhartova ulica. Iz terminskega načrta je razvidno, da bodo izvajalci s tlakovanjem oz. polaganjem granitnih kock po vozišču Rozmanove ulice začeli najkasneje v začetku januarja, pri čemer se bodo prilagajali vremenskih razmeram, dela pa bodo zaključili do 15. februarja 2021. Do konca decembra 2020 bodo dokončani tudi vsi pločniki, ulica pa bo še naprej ves čas prehodna za peš promet. Celotna prenova bo predvidoma trajala 16 mesecev, o faznosti in napredovanju del pa bodo javnost sproti seznanjali.

Sočasno z gradnjo se izvajajo tudi arheološka izkopavanja z nadzorom ob gradnji, skladno s kulturno varstvenimi pogoji, ki jih je izdal Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območna enota Novo mesto. Izvajalec arheoloških izkopavanj je Arhat Aleš Tiran s.p. iz Novega mesta.