Štatenbeg, Makole Svet24.si

Do usodnega DA brezplačno, lahko pa tudi ...

astro Svet24.si

Horoskop za soboto, 28. januarja

2023-01-27 22.41.37 Necenzurirano

Ali Tomašič in Možina verjameta, da Zemlja ni ...

borut pahor pisarna pl Reporter.si

Poglejte, koliko nadomestila bo prejemal Borut ...

doncic Ekipa24.si

Trener Dallasa je razkril, kakšno je Dončićevo ...

love, pamela Odkrito.si

Posiljena pri rosnih 12-ih ...

doncic poskodba Ekipa24.si

Največji šok! Luka Dončić s hudo poškodbo, ...

S Krko naokoli Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - V Zdravstvenem domu Novo mesto okrnjeno delovanje ambulant

Piše: Radio Krka, M.K.

Čas objave:
09.03.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Vladni urad za komuniciranje je vzpostavil klicni center za posredovanje zanesljivih informacij o novem koronavirusu. Prebivalci lahko informacije dobijo na brezplačni telefonski številki 080 1404 med 8. in 20. uro. Na vprašanja bodo odgovarjali študentje višjih letnikov medicinske fakultete pod mentorstvom ustreznih strokovnih služb/strokovnjakov, navaja ministrstvo za zdravje na spletni strani.

Na avstrijskem Tirolskem bodo od jutri, na mejnih prehodih z Italijo potnikom, ki bodo želeli v Avstrijo, merili telesno temperaturo. Imeli bodo mobilne zdravstvene ekipe. Poleg tega bodo potnike izprašali, od kod prihajajo in ali imajo gripi podobne simptome.

V več italijanskih zaporih je včeraj popoldne prišlo do upora zapornikov zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. V zaporu v Modeni so pri tem trije zaporniki umrli, še dva pa sta v kritičnem stanju, poročajo tuje tiskovne agencije. Tam sta bila poškodovana tudi dva paznika.

KRKA DOMA: Direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto Alenka Simonič je povedala, da so se tudi pri njih odločili za okrnjeno delovanje z namenom zajezitve širitve okužbe z novim koronavirusom. Paciente zato poziva, da se obnašajo samozaščitno in naj ne hodijo v zdravstveni dom, če to res ni nujno. Na vhodu v javni zavod deluje triaža, prav tako, če ni nujno, naj pacienti ne hodijo na naročene preglede in naj poskrbijo za prenaročilo. Zobozdravstvene ambulante delujejo samo protibolečinsko, vse ostale dejavnosti pa so odpovedane, je še povedala dr. Simoničeva. 

Torej, če ni nujno, ne hodite v Zdravstveni dom, pač pa tudi vi poskrbite za samozaščito pred novim koronavirusom. Ne pozabite na dosledno umivanje rok, kašljanje v rokav, izogibanje večjim skupinam ljudi, vzdržujte priporočeno varnostno razdaljo meter in pol in v primeru, da zaznate znake novega korona virusa, pokličite osebnega zdravnika ali posebno številko Urgentnega centra Novo mesto 07 62 00 700.  

V Metliki so prvo okužbo z novim koronavirusom potrdili v petek, pri zdravniku v tamkajšnjem zdravstvenem domu. Epidemiologi, ki so takoj začeli z intenzivno preiskavo njegovih stikov, so našteli nekaj manj kot 300 kontaktov, vsem so dali ustrezna navodila. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je izdal strožja priporočila za območje Metlike z okolico, kjer odsvetujejo vsakršno druženje ljudi. Za Dom starejših občanov Metlika, v katerem je delal okuženi zdravnik, so pristojni izdali natančna navodila, kako ravnati. Med drugim so prepovedana druženja, prostore je treba prezračevati, ob bolezenskih znakih pa takoj obvestiti pristojne. Obiski so prepovedani. Od petka je zaprt tudi Zdravstveni dom Metlika. Nujno medicinsko pomoč na tem območju izvajata črnomaljski in novomeški zdravstveni dom. Bo pa kot je včeraj povedal metliški župan Darka Zevnika, pouk v šolah za zdaj potekal kot običajno.
Po županovih besedah so imeli sestanke s predstavniki civilne zaščite, v Metliki in okolici pa so za prihodnje dni odpovedane vse načrtovane prireditve. Tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina bo obisk Metlike, predviden za sredo, 18. marca, zaradi objektivnih okoliščin prestavil. Vsi, ki so se že prijavili na pogovore, bodo o tem osebno obveščeni, njihovi termini za pogovor ostajajo rezervirani. 

V Občini Šentjernej so na včerajšnjih nadomestnih volitvah, po prvih neuradnih informacijah, za novega župana izbrali šentjernejskega občinskega svetnika Jožeta Simončiča, ki je kandidiral s podpisi volivcev. Njegov protikandidat je bil Franc Hudoklin. Simončič je napovedal, da bo županoval poklicno.

Prvi kos meteorita, potem ko smo bili 28. februarja priča padcu in eksploziji meteorida nad Slovenijo in Hrvaško, je že v sredo, skupaj s sinom na svojem dvorišču našel Gregor Kos iz Prečne pri Novem mestu. Potrditev, da gre za to, pa je dobil v soboto zvečer, ko ga je pokazal strokovnjakom. Najdeni kos je težak 203 grame. Strokovnjaki ocenjujejo, da je na območju Novega mesta še več kosov. Iskanja se nadaljujejo. Med iskalci delcev meteorita so tudi tujci, ki jih iščejo z namenom, da ostanke odnesejo izven Slovenije, kar pa zakon prepoveduje.

VREME ZA REGIJO
Dežurna vremenoslovka z Agencije za okolje Katja Kozjek za naše območje napoveduje prvo dvajsetico v tem letu. 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 09.03.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri