srce Svet24.si

Tedenski horoskop: nastopil je pravi čas, da vsak...

nataša-fidler Svet24.si

Nataša Fidler Mis: Ljudje morajo imeti možnost ...

drugi-tir, stanko-polanič, tine-vadnal, jurij-krč, janez-škrabec Necenzurirano

Nasledniki Ivana Zidarja tečejo nov krog #kolumna

Robert Golob Reporter.si

Če po krivem Golobu kdo podtika balkanske posle, ...

skoki Ekipa24.si

Bravo, mladeniči!!! Slovenski skakalci odlični ...

manja-šernek Njena.si

Manja Šernek z obraza izbrisala leta trpljenja

nika križnar Ekipa24.si

Jasno je, kaj se dogaja z Niko Križnar: Najbolj ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O razpisu, investicijah, defibrilatorjih, dobrodelnosti, poticah in mostu

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
10.12.2019 11:30

Današnja oddaja je namenjena različnim vsebinam, med drugim pa bomo spregovorili tudi možnosti, da v Mršeči vasi dobijo Resslov most.

Najprej smo se posvetili razpisu MO Novo mesto, namenjen krajevnim skupnostim v občini. Poročali smo o nadaljevanju prenove državne ceste skozi naselje Šmihel, ki naj bi trajala približno 7 mesecev.

Šli smo tudi na Šolski center Novo mesto, kjer Srednja zdravstvena in kemijska šola danes obeležuje Dan zdravstvene šole. Posvečajo ga dnevu rojstva prve medicinske sestre na Dolenjskem Marije Tomšič in medse vabijo tudi krajane in ostale obiskovalce Šolskega centra.

Sicer pa smo spregovorili tudi o akciji Zavarovalnice Triglav »Za boljši jutri«, ki je prav Šolskemu centru Novo mesto in pa gasilcem PGD Mokro polje podarila dva defibrilatorja. V Sloveniji namreč vsak dan srčni zastoj doživijo kar štirje ljudje.

Približuje se tudi dobrodelni dogodek, kjer Lions klub Novo mesto in Rotary klub Novo mesto, zdaj že tradicionalno združita moči. Ena od skupnih akcij je tudi Dan za zdravje, ki jo bosta letos organizirala to soboto, v nakupovalnem centru Qlandia v Novem mestu, izkupiček dobrodelnega dogodka in zbrani denar donatorjev pa bodo tokrat namenili za pomoč Društvu paraplegikov. Društvo si namreč želi kupiti prilagojeno vozilo za potrebe prevoza njihovih članov.

Ustavili smo se tudi v Šentjerneju, kjer so minuli vikend pripravili državno tekmovanje v peki potic. Komisija je imela zelo težko delo.

In tudi v nadaljevanju smo ostali v občini Šentjernej. Prihodnje leto bo namreč minilo 200 let od prvih poskusov Josefa Ressla na reki Krki, izumitelja ladijskega vijaka, ki je pomembno prispeval k napredku človeštva. Josef Ressel, ki je živel v letih od 1793 do 1857, je bil po rodu sicer Čeh, k nam pa ga je leta 1917 privabila prva stalna zaposlitev. Po besedah predsednika šentjernejskega Društva Gallus Bartholomaeus Staneta Bregarja, je Ressel poleg izuma ladijskega vijaka zaslužen še za kup drugih patentov, v društvu pa zdaj vidijo izvrstno priložnost, da bi občina Šentjernej prišla do potrebnega denarja za postavitev novega mostu čez reko Krko v Mršeči vasi.

O vsem tem podrobneje v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 10.12.2019

Razpis za KS MO NM, prenova Šmihela, o Dnevu Zdravstvene šole, AED, poticah, dobrodelnosti in mostu