Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O vrtcih v času omejitev, počitniških aktivnostih in dostopnosti novomeške knjižnice

Piše: M.K.

Čas objave:
28.10.2020 11:30

V središču naše pozornosti so danes naši zakladi, to so naši najmlajši - otroci iz vrtcev in šolarji. Tudi zanje je čas koronavirusa poseben, nov in negotov, zato si še posebej zaslužijo pozornost in občutek varnosti. Imate doma počitnikarje? Jim je po nekaj dneh počitnic že dolgčas? Strokovnjaki toplo priporočajo, naj se otroci čim več gibajo. Pa tudi branje je v teh jesenskih dneh odlična izbira za sprostitev za odrasle in tudi za počitnikarje. Če ste prebrali že vse časopise, revije in knjige, ki jih imate doma, potem je dobro, da posežete po svežih vsebinah, ki vas bodo razvedrile in sprostile, morda pa tudi navdihnile in združile celo družino.

Novomeški vrtci do nadaljnjega delujejo v zmanjšanem obsegu. Tako so odprti vsi vrtci v Mestni občini Novo mesto z izjemo vrtca v Brusnicah. Po besedah ravnateljev in ravnateljic vrtcev so enote ter skupine prilagodili v skladu s potrebami, predvsem pa so pri tem gledali na dobrobit tako otrok, kot tudi staršev in zaposlenih.

Trenutni časi zaradi ukrepov proti širjenju epidemije od njih in staršev za kakovostno preživljanje prostega čas zahtevajo nekaj več nekaj več domiselnosti in energije. V pomoč pa so jim lahko tudi nasveti z ljubljanske filozofske fakultete. Veliko naj bo gibanja na svežem zraku, a ne skupaj z drugimi družinami, je poudarila predstojnica oddelka za pedagogiko in andragogiko na fakulteti Klara Skubic Ermenc. Predlagala je, da se starši z otroki podajo na raziskovalni sprehod po samotnih stezah, pri tem pa imajo s seboj fotoaparat ali daljnogled. Namesto igral na otroških igriščih lahko uporabijo drevesa. Na pot se lahko odpravijo s kolesom, skirojem ali rolerji. Po njenih navedbah je pomembno, da otroci vedo, zakaj so potrebne omejitve. Staršem svetuje, da se z otroki pogovarjajo o novem koronavirusu, a prilagojeno njihovi starosti. Pri tem naj bodo pozorni na to, da ne bodo zveneli zastrašujoče.

Zelo priporočljivo pa je tudi branje. In kako pridete do knjig v novomeški knjižnici? Knjige lahko osebno prevzamete v Novem mestu, Dolenjskih Toplicah, Straži, Šentjerneju, Škocjanu in na Dvoru. Nudijo tudi dostavo po pošti ali s kolesom ter hkrati izpostavljajo možnost izposoje e-knjig in uporabe e-virov. Vse enote knjižnice obratujejo po veljavnem urniku, prav tako bibliobus. Povsod so organizirana prevzemna mesta, kjer je zagotovljen minimalni stik z uporabniki, priporočajo pa, da knjige pred obiskom knjižnice naročite prek spletnega servisa Moja knjižnica ali po telefonu.  Hkrati lahko naročite do 6 knjig.  Več o možnih načinih prevzema in dostave knjig si lahko preberete na spletni strani knjižnice. 

V oddaji "S Krko naokoli" je šla danes z vami Martina Kuplenk. 

Oddaja "S Krko naokoli", 28.10.2020

O odprtju vrtcev v času omejitev zaradi koronavirusa, počitniške aktivnosti o za otroke in njihove starše ter o dostopnosti gradiva iz Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto