Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O higieni pri kupljeni hrani, priporočilih glede obiska bank upokojencem, lovu na sulca in o Vrtu življenja

Piše: M.K.

Čas objave:
29.10.2020 11:30

Med epidemijo je še posebej pomembna higiena pri ravnanju s hrano, ki jo prinesemo iz trgovine, opozarjajo na kmetijskem ministrstvu. Potrošnike pozivajo, naj vrečko, ki jo prinesejo v stanovanje, odložijo na tla in si pred nadaljnjim ravnanjem z izdelki najprej temeljito umijejo roke. Umivanje in razkuževanje je pomembno tudi potem.

Kot so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, naj po vstopu v stanovanje vrečko, ki jo prinesemo iz trgovine, odložimo v predsobi ter si nato skrbno umijemo roke in jih po možnosti tudi razkužimo. Nato se vrnemo po vrečko, jo nesemo v dnevni prostor in iz nje zložimo hrano oziroma živila. Vrečko je treba nato odnesti nazaj v predsobo ter si roke vnovič umiti in razkužiti. Potrošnike ob tem pozivajo, naj gredo v trgovino le takrat, ko je to res nujno, tam pa naj se zadržujejo čim manj časa. Nakup naj opravi en član družine, v trgovini pa naj se dotika le tistih živil, ki jih namerava kupiti. Vnovič so poudarili tudi, da hrane ne primanjkuje, zato ni treba kopičiti zalog. S tem bomo zmanjšali tudi količino zavržene oziroma odpadne hrane. 

Potem ko je vlada v začetku prejšnjega tedna vnovič razglasila epidemijo covida-19, v bankah in hranilnicah upokojence pozivajo, naj na dan izplačila pokojnin obiščejo poslovalnice le v nujnem primeru. Namesto tega naj denar raje dvignejo na bankomatu, uporabljajo spletno banko in poslujejo brezgotovinsko. Pokojnine bodo na račune upravičencev nakazane jutri. Banke in hranilnice bodo tega dne večinoma odprte po običajnem delovnem času, nekatere pa bodo delovni čas prilagodile. 

Medtem ko nekateri usklajujejo čas za nakupovanje in urejanje bančnih storitev, pa se marsikdo odlično znajde na svoj način. Združiti svoje osnovne življenjske potrebe s hobijem in kakovostnim preživljanjem prostega časa je svojevrstna umetnost. Tudi v naših dolenjskih krajih se je lov na sulca, kralja voda, v začetku tega meseca vnovič začel in kaj kmalu so izkušeni dolenjski ribiči uspeli zabeležiti prvi kapitalni ulov te ribe na Krki v aktualni sezoni.

V duhu tradicije so letos oktobra na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece na svoj način spet premikali meje. Res, da gostje iz drugih šol in držav iz znanih razlogov niso prihajali k njim, so pa pišeškega duha izvozili k njim. Letošnja tema Vrt življenja je obarvala ves teden pred krompirjevimi počitnicami ne le tamkajšnji mladini, ampak med drugim tudi dijakom šolskega centra v Kragujevcu, pa učencem dopolnilnega pouka slovenščine v Srbiji. Svoj prispevek v »vrt življenja« so dodali tudi učenci OŠ Brežice, ki so na pobudo koordinatorice za UNESCO Gimnazije Brežice pred gimnazijsko zgradbo posadili drevo.

Več o vsem pa v oddaji "S Krko naokoli", v kateri je bila danes z vami Martina Kuplenk. 

Oddaja "S Krko naokoli", 29.10.2020

O higieni pri kupljeni hrani, priporočila glede obiska bank upokojencem in o Vrtu življenja na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece