Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

elon musk Svet24.si

Elon Musk pozval k 'razbitju' Bezosovega Amazona

marko-perkovic-thompson_pl6 Reporter.si

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije ...

koronavirus, covid-19, testiranje, test Svet24.si

Včeraj potrdili dve okužbi: v primeru ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

rudi-bučar Odkrito.si

Bi prepoznali tega glasbenika?

Darja Gajšek Njena.si

Je Darjo Gajšek strah, da bi jo fotografirali v ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Progar zaključil dolgoletno predsedovanje PD Krka

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
18.03.2019 13:30

Današnja oddaja je posvečena življenju in delu dolgoletnega predsednika novomeškega Planinskega društva. V studiu smo gostili Antona Progarja.

Pogovarjali smo se o 10-letnem predsedovanju Planinskemu društvu Krka Novo mesto, o številnih projektih, ki so zaznamovali njegovo obdobje vodenja društva, pa tudi o pomenu planinstva in pohodništva na splošno. Uradno je bil skoraj 4 tisočkrat na gorjanski Gospodični, kar 97-krat na Triglavu in upa, da bo letos na slovenskem očaku »zapisal stotko«. Tja sicer redko zahaja sam, a lahko se pohvali, da je na Triglav popeljal več kot tisoč planincev vseh generacij.

S svojim delovanjem v Zvezi planinskih društev Slovenije si želi da bi se tako društva kot zveza sama »pomladili«. V mladih namreč vidi prihodnost vseh dejavnosti, ki sodijo pod okrilje zveze. Včasih se deloval kot mentor in vodnik zlasti mlade generacije, v času njegovega poučevanja – je profesor matematike – je na novomeškem Šolskem centru veliko mladih popeljal v gore. Planinstvo kot krožek je bil zelo priljubljen med srednješolci. Danes je tega v srednjih šolah premalo in si želi, da bi to področje spet aktivneje vpeljali v srednješolske dejavnosti.

Želi si tudi, da bi novi predsednik Planinskega društva Krka Novo mesto Rafko Križman, nadaljeval »Progarjeve projekte«, med drugim tudi obnovo planinskega doma na Gospodični. Nanj ga vežejo številni lepi spomini, druženja Gorjanskih škratov in gospodičen pa so ena tistih, kjer najbolj uživa.

Sicer pa je Anton Progar spregovoril tudi o svoji mladosti. Rojenega Mirnopečana je splet okoliščin kot mladega fanta namreč odpeljal na Gorenjsko – v Kropo, kjer je zanj skrbela in ga šolala njegova teta, mama, na katero jo vežejo lepi spomini, pa mu je vcepila izjemen odnos do dela in vztrajnost. To ga je v življenju vodilo do največjih in najvišjih ciljev.

Spoznajte Antona Progarja v oddaji »S Krko naokoli«. Pred mikrofonom ga je gostila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli": 18.03.2019

Oddaja "S Krko naokoli"