ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Blatnikove Luknje, prenova centra Grm in alkohol med mladimi

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
01.09.2020 11:30

Tokrat smo predstavili roman Andreja Blatnika Luknje, spregovorili o načrtih z novogradnjo na Centru biotehnike in turizma Grm in spregovorili o zaskrbljujočih številkah uživanja alkohola med mladimi.

Uvodne minuta današnje oddaje »S Krko naokoli« smo namenili Andreju Blatniku in njegovemu romanu Luknje, s katerim je bil gost na enem od avgustovskih Novomeških poletnih večerov. Gre za zanimivega avtorja, neskončno pridnega, delovnega in polnega idej. Človek z uredniškimi izkušnjami, tudi profesor in pisatelj pravi, da je njegovo življenje včasih kar malce evforično. Tokrat ga bomo nekoliko pobliže spoznali tudi v naši oddaji.

Novomeški šolski Center biotehnike in turizma Grm, katerega stranska stavba za praktični pouk je februarja lani pogorela, namerava na njenem mestu do konca maja prihodnje leto zgraditi nadomestno enonadstropno zgradbo. Več o projektu bo spregovoril direktor Centra biotehnike in turizma Tone Hrovat.

Ob koncu oddaje pa smo se ustavili še pri alkoholizmu med mladimi v Sloveniji. To sicer upada, a smo v večini kazalnikov še vedno nad mednarodnim povprečjem, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Prepričani so, da ima na mladostnike pomemben vpliv odnos staršev in odraslih do alkohola. In ob tem se je treba zavedati, da so mladostniki ranljivejši za večino učinkov alkohola. Prej ko mladostnik začne piti alkohol, večja je verjetnost, da bo imel pozneje v življenju težave prav zaradi alkoholizma.

O tej in drugih temah v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 01.09.2020

Andrej Blatnik, Šolski center Grm, alkohol med mladimi