hrvaška policija Svet24.si

Pogrešano osemletno Taro po enem letu našli na ...

Dejan Čretnik 2 Svet24.si

Zlorabili smrt slovenskega režiserja: bivša ...

Mitja Okorn Svet24.si

Avtor dokumentarca o covidnih bolnikih "v šoku"

milan kucan 1990 bobo Reporter.si

Ljerka Bizilj: Kako sem postala »Kučanova ...

oshkosh, lkov 4x4, matej tonin Necenzurirano

Zakaj Tonin ni razkril, da bo kupil še 100 ...

Jan Knez Njena.si

Bo Jan kljub porazu ostal na Kmetiji

barcelona pm Ekipa24.si

Je BARCELONA po tej tekmi dosegla dno?! Navijači ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Carsharing, EU nominacije arhitekturnih projektov, nagrada Novo mesto in razstava

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
02.09.2020 11:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo tokrat predstavili projekt carsharing, kdo sta dva novomeška projekta, ki sta nominirana za nagrado Evropske unije za sodobno arhitekturo, bili smo na festivalu kratke zgodbe Novo mesto, ob koncu pa smo vas opozorili še na zanimivo razstavo, ki bo pospremila 100-letnico Novomeške pomladi.

Novomeški župan Gregor Macedoni je spregovoril o trajnostno naravnanem projektu carsharing. Gre za sistem souporabe električnih avtomobilov, ko bo uporabnik plačal le prevožene kilometre in čas uporabe. Sistem bi moral že zaživeti, a mu je to preprečil koronavirus.

Tudi v nadaljevanju smo ostali v Novem mestu. Velodrom in atletska dvorana v Češči vasi ter prenovljeno mestno središče Novega mesta sta med petimi realiziranimi projekti, ki jih je Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije uvrstila med nominirance za nagrado Evropske unije za sodobno arhitekturo. Prestižna nagrada je podeljena na vsaki dve leti in odlikuje največje arhitekturne presežke, v katerih prepoznajo najboljše rešitve in uresničene prakse na področju arhitekturnih konceptov v Evropski uniji.

Na gradu Grm so minuli petek zvečer, v sklopu festivala kratke zgodbe Novo mesto short, podelili nagrado Novo mesto. Prejel jo je Sergej Curanović za zbirko kratkih zgodb Plavalec.

Ob koncu današnjih radijskih potepov smo predstavili še eno od razstav, ki si jih lahko ogledate v teh dneh. Postavljena je v Dolenjskem muzeju in nosi naslov Mladi neznani avantgardni, sodi pa v sklop dogodkov ob 100-letnici novomeške pomladi. Je uvodna in spremljevalna razstava osrednje razstave z naslovom Let novomeške pomladi, ki bo v Galeriji muzeja odprta prav na dan obletnice, 26. septembra letos. Odprta je do 8. februarja prihodnje leto.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 02.09.2020

Carsharing v Novem mestu, nominacija nm arhitekturnih projektov, nagrada Novo mesto short, razstava v Dolenjskem muzeju