Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

S Krko naokoli Novo mesto/Črnomelj

SKN (avdio): Črnomelj s pitnikom akademskega kiparja Kavčiča

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
14.04.2020 11:30

Današnjo oddajo smo posvetili umetnosti. Dobesedno! Umetnosti, v kateri se skriva vrsta simbolike, ki jo na poseben način vnaša v črnomaljsko mestno jedro akademski kipar Boštjan Kavčič.

Gre za nekakšen Kavčičev poklon vodi. Vodnjak sestavljajo pet tonski kamniti monolitni pitnik, betonsko korito z dolžino 20 metrov in monolitni kamniti ponor. Celotna kompozicija vodnjaka mehča strogo ravno linijo med različnima nivojema tlaka, vodni tok pa trgu vnaša počasen tok reke Lahinje, ki širšemu prostoru Bele krajine narekuje ritem. Kakor vode tečejo od zahoda proti vzhodu in se stekajo v Črno morje, tako je tudi vodni tok vodnjaka na trgu med cerkvijo sv. Petra in banko orientiran v sozvočju z naravo.

Pitnik v tlorisu predstavlja sotočje rek Lahinje in Dobličice, ki je bilo od nekdaj poseljeno in danes predstavlja mestno jedro Črnomlja. Izvir, ki simbolizira Lahinjo, je stalno tekoč. Drugi izvir je kot reka Dobličica zasnovan v pitnik, ki se ga aktivira s pomočjo pipe na dotik. Kamen je oblikovan organsko in je formalno gledano likovna variacija avtorjevega opusa ORGanizmov pod zaporedno številko 64. Korito v svoji strugi vsebuje lokalne rečne prodnike, preko katerih voda teče v počasnem ritmu reke Lahinje, ki se v zavojih prebija skozi belokranjsko pokrajino. Na koritu so na več mestih lesene klopi, ki omogočalo posedanje obiskovalcev in s tem aktiven stik ter osvežitev z vodnim elementom. Načrte umeščenosti vodnjaka v prostor in samega korita je naredil arhitekturni atelje BL, Bojan Leva. Ponor iz monolitnega kosa kamna v obliki polžka vodo vrača v podzemni svet, kjer se nato voda vrača na izvir. Po avtorjevi mitologiji gre pri ponorju za ORGanizem 65. Kompozicija treh elementov predstavlja življenje od rojstva (pitnik), ustvarjalne dobe (korito) do našega konca (ponor). Po drugi stani se navezuje na belokranjski kras z značilnimi izviri, žlebiči v kamninah in ponori.

»Brez vode ni življenja,« pravi Kavčič in »voda je življenje!« Pričujoči vodnjak je hvalnica življenju in čisti pitni vodi. Omogoča neposreden stik občanov z vodnim elementom in spodbuja spoštljiv in odgovoren odnos do vodnih virov. Staro mestno jedro Črnomlja vitalizira in mu vrača življenski utrip. Uradna predaja tega čudovitega vodnjaka Črnomlju bo, po besedah župana občine Črnomelj Andreja Kavška takoj, ko bo možno. Ko bo svet spet oživel in bomo lahko skupaj slavili!

Več o stvaritvi akademskega kiparja Boštjana Kavčiča, ki je pred leti svoje ustvarjalno mesto našel v kraju Rodine v Beli krajini, pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec. 

Oddaja "S Krko naokoli", 14.04.2020

Pogovor z akad. kip. Boštjanom Kavčičem o vodnjaku