Ajda Mlakar Dobra karma

Lepotica na televiziji očitno še ni rekla zadnje...

naslovnica izmajlova2 Svet24.si

Pred tremi leti je njen poklic visel na nitki, ...

macesnova gorica kocevski rog jansa pahor bobo10 Reporter.si

Janša pod Macesnovo gorico: Resnica je živela ...

ležeča Svet24.si

Borut Pahor: To nas skrbi, saj gre natančno tako,...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

"Planet TV ne sme končati v Orbanovih rokah"

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Lea Sirk - obrez!!! Njena.si

Imena otrok teh znanih Slovencev se preberejo ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Fantastične Eve Irene Polanec

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
22.05.2019 13:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo danes izjemno slovensko slikarko Ireno Polanec, ki razstavlja v Galeriji likovnih samorastnikov v Trebnjem.

Na ogled je postavila 27 svojih likovnih del – slovitih portretov iz cikla Pisma Evi in tihožitij iz svoje zasebne zbirke. Polančeva je z omenjeno galerijo povezana že več kot 5 desetletij. Med drugim je galeriji podarila 27 svojih likovnih del, od leta 1977 pa se je udeležila tudi skoraj tridesetih Mednarodnih taborov likovnih samorastnikov v Trebnjem, ki jih je s svojimi prijateljstvi in znanstvi z vsega sveta nekaj tudi soorganizirala.

Polančeva, ki zagotovo sodi med najbolj uveljavljene slovenske sodobne slikarje, je spregovorila o Evah, o Parizu in umetnosti na sploh, o nagradah in o njeni povezanosti s Trebnjim, ki ga nosi v posebnem kotičku svojega srca. Irena Polanec je z vsemi svojimi znanstvi in prijateljstvi namreč tudi pomembno sooblikovala tamkajšnjo galerijsko zbirko naivne umetnosti.

Ob izteku tisočletja so Polančevo tudi francoski oz. pariški kritiki uvrstili med slikarke, ki bodo zagotovo pustile sled v zgodovini svetovne umetnosti. Njene Eve so na vseh kontinentih sveta in v številnih državah, kjer so zbiralci »pravi feni« mariborske ustvarjalke in ženske z neverjetno energijo in karizmo Irene Polanec. Ne zamudite njene izjemne razstave, ki si jo v trebanjski galeriji likovnih samorastnikov lahko ogledate vse do jeseni.

Prisluhnite pogovoru z Ireno Polanec v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 22.05.2019

Pogovor z Ireno Polanec