Anton Lukančič slika Svet24.si

37-letni Anton se je v ponedeljek odpeljal v ...

Bojan Manojlović Svet24.si

Bojan je Andrei pomenil nov začetek v življenju,...

aleksander-jereb Necenzurirano

Rekordni nakup v Radomljah: za posestvo odštel ...

milan kucan m24 Reporter.si

Šok za sončnega kralja Roberta Goloba: njegova ...

jason kidd luka doncic Ekipa24.si

Razočarani Dončić po novem porazu tudi o ...

Tamara Goričanec Odkrito.si

Zaradi tega još*e rastejo!

timi zajc Ekipa24.si

Njen največji junak: Zajca po izjemnem poletu ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Iz Bele krajine na Dolenjsko in v Suho krajino

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
07.10.2020 11:30

Tokrat smo se osredotočili večinoma na projekte v naši regiji in na nekatere prepoznavne posameznike v občini Šmarješke Toplice.

Uvodoma smo se ustavili v Beli krajini. Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za projekt odvajanje in čiščenje v porečju Kolpe, ki ga bo izvajala občina Metlika. Skupna višina denarja znaša 952.000 evrov, pri čemer bo kohezijski sklad prispeval okvirno 336.000 evrov. V okviru projekta bo nadgrajen obstoječi sistem odvajanja in čiščenja odpadnih voda v občini, s čimer se bo stopnja priključenosti na javno kanalizacijsko omrežje s 95,66 odstotka povečala na 99,32 odstotka.

V Singapurju bi morala biti že julija 32. mednarodna računalniška olimpijada. Zaradi pandemije koronavirusa so jo organizatorji prestavili in jo na daljavo izpeljali sredi septembra. Konkurenca dijakov iz vsega sveta ni bila okrnjena, saj je sodelovalo 341 tekmovalcev iz 87 držav. V slovenski ekipi je bil tudi novomeški gimnazijec Domen Hočevar.

Novomeška občina se bo po ugotovitvah o izlivih fekalnih voda v reko Krko pod Kandijskim mostom, v kratkem lotila sanacije leta 2015 prenovljene kanalizacije na novomeški Kandijski cesti. Naložbo, ki so jo ocenili na približno 50.000 evrov, bo pokrila sama, nato pa ta denar skušala po pravni poti izterjati od odgovornih za slabo opravljeno delo.

Občina Šmarješke Toplice je po 13. letih prvič praznovala svoj praznik pozneje, kot bi ga morala. Z junija so ga namreč zaradi razmer s koronavirusom prestavili na konec septembra. Na nedavni slavnostni seji so tako podelili dve občinski priznanji in nagrado zaslužnim občanom. O nagrajencih več v današnjem radijskem potepu.

Po treh mesecih pa so se nedavno spet sešli žužemberški občinski svetniki, ki so med drugim v prvem branju soglasno potrdili predlog dvoletnega proračuna. Na udaru pa je bil spet suhokranjski vodovod, predvsem nedokončanje zgodovinskega projekta na Ajdovski planoti.

Več o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 07.10.2020

Odvajanje voda Metlika, računalniška olimpijada, šmarješki občinski nagrajenci, kandijski vodovod, občinska seja v Žbk