Robert Golob, Tina Gaber Svet24.si

FOTO: Robert Golob in Tina Gaber skupaj na ...

planinec Svet24.si

Astrološki športni vodič: oven naj teče, bik ...

borut-pahor Necenzurirano

Če bi France Prešeren imel Instagram ... #kolumna

midhat mujkic Reporter.si

Škandalozno: imam Mujkić z džezvo razbil obraz ...

Ilka Stuhec darja crnko Ekipa24.si

Velike težave v ekipe Ilke Štuhec! Ilkina mama ...

Boris Cavazza (1) Njena.si

Sin Borisa Cavazze in Oriane Girotto do vloge v ...

peter prevc Ekipa24.si

Grdo! Zelo nesramno! Nizkoten napad na Petra ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Iz Brežic do Mirne in v Novo mesto

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
07.10.2019 11:30

Današnja oddaja je mozaična, vanjo pa smo umestili dogodke iz Posavja in Dolenjske.

Med drugim smo poročali o mednarodni gostujoči razstavi Lepota Tajvana, ki jo gostijo v Posavskem muzeju Brežice. Utrinke iz te otoške države ob vzhodni obali Azije je v muzej že drugo leto zapored prineslo 14 tajvanskih umetnikov. Vse do 25.oktobra si lahko ogledate 21 olj na platnu, 5 akrilov in 2 deli v mešanih tehnikah. Pred tem je razstava gostovala v Dubrovniku.

Na Mirni so nedavno podpisali pismo o nameri za odkup zemljišča in objekta, kjer bodo novi vrtec, knjižnica in glasbena šola. S tem so se tudi uradno začeli postopki za pridobitev nepremičnine, namenjene izvedbi javnih programov. Podjetje Bartog je lastnik poslovnega kompleksa nekdanjega Preventa na Mirni, ki ga je uspešno trebanjsko podjetje do selitve v logistični center v Mirno Peč uporabljalo za skladišče. Skladno s podpisanim pismom o nameri bo občina zemljišče z objektom in vso projektno dokumentacijo, vključno z gradbenim dovoljenjem in projektom za izvedbo del, kupila za 549 tisoč evrov predvidoma maja prihodnje leto. Pred tem pa bo podjetje Bartog pridobilo gradbeno dovoljenje. Občina pri tem upa tudi na pomoč iz državnega proračuna leta 2021, ko naj bi resorno ministrstvo pripravilo razpis za sofinanciranje izgradnje oziroma obnove vrtcev.

Spregovorili smo še o mednarodnem projektu Zelena zastava. Gre namreč za okoljski znak, oziroma za zastavo, ki v letošnjem šolskem letu na novo plapola pred 23-timi slovenskimi vrtci in šolami, tudi v naši regiji. Med ustanovami, ki so prejele znak Zelena zastava za lansko šolsko leto so v naši regiji Vrtec Gumbek pri OŠ Dolenjske Toplice, Vrtec Čebelar pri OŠ Raka, Osnovna šola Zbora odposlancev Kočevje, Ekonomska šola Novo mesto in Srednja elektro šola in tehniška gimnazija Šolskega centra Novo mesto.

Na Šolskem centru Novo mesto pa je bil minuli konec tedna v znamenju tridnevnega 30-tega Slavističnega kongresa, ki sta ga organizirala Zveza društev Slavistično društvo Slovenije in Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine. Ob koncu oddaje pa smo se ustavili še v Kočevju, na nedavnem miroljubnem shodu z glasbo proti nasilju. Zbralo se je več sto ljudi, ki so državo pozvali k sistemskemu reševanju težav zaradi povečanega vandalizma in nasilništva v občini. Občane so ob tem pozvali, da redno prijavljajo tovrstne incidente policiji, prebirali pa so tudi zgodbe, ki so jih posamezniki v teh dneh zapisali na Facebook strani iniciative. Udeleženci shoda so podpisovali tudi peticijo proti nasilju.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 07.10.2019

Razstava s Tajvana, Vrtec Mirna, zastave Eko šole, Slavistični kongres