Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

elon musk Svet24.si

Elon Musk pozval k 'razbitju' Bezosovega Amazona

marko-perkovic-thompson_pl6 Reporter.si

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije ...

koronavirus, covid-19, testiranje, test Svet24.si

Včeraj potrdili dve okužbi: v primeru ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

Milan Gačanović – Gacho 1 Odkrito.si

Za svetovne agencije je vroča žemljica, za naše...

Darja Gajšek Njena.si

Je Darjo Gajšek strah, da bi jo fotografirali v ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Jože Marinč o svojem ustvarjanju

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
14.12.2018 13:30

V tokratni oddaji »S Krko naokoli« smo gostili akademskega slikarja Jožeta Marinča iz Kostanjevice na Krki, ki je sicer avtor pred leti izdelane največje slike v Novem mestu.

Zanimiv sogovornik, ki je drugačen tudi v svojem ustvarjanju. Redko uporablja čopiče, saj ga poznamo kot abstraktnega slikarja in pogosto tudi umetnika velikih formatov. Kaj je pomembno pri ustvarjanju slik izjemnih dimenzij, pa tudi o tem, kako se slikar poveže s kupcem slike. Pogosto tudi osebno stopi v njegov dom.

Jože Marinč je ustvarjalen, plodovit, še poln idej in zamisli, ki uspevajo v njegovem ateljeju. Abstrakcije ga privlačijo, barve ustvarjajo podobe, ki jih vsak gledalec vidi s svojimi očmi in išče s svojo domišljijo. Pri tem pa se spletejo zanimivi odnosi. In ne pozabimo,  Jože Marinč je tudi avtor največje slike, ki bogati novomeško ulico. Leta 2013 jo je v sodelovanju s podjetnikom Čedom Jakovljevičem ustvaril na steni Jakovljevičeve hiše v Čitalniški ulici v Novem mestu.

"Dobrih sto otroških korakov je poleg Kratke ulice dolga ena najkrajših ulic v mestu, ki povezuje vhod v Narodni dom z Glavnim trgom," je takrat zapisal Dolenjski list. Umetnino, ki jo je Marinč naslovil "Simfonija pomladi", je kostanjeviški slikar ustvarjal deset mesecev in deluje kot freska, čeprav to ni. Gre za 48 m2 veliko sliko, naslikano na kovinske plošče in z nosilci pritrjeno na zid hiše, v kateri je bila med obema vojnama ena najbolj cenjenih krojaških delavnic v naši deželi.

 Z akademskim slikarjem Jožetom Marinčem se je v oddaji »S Krko naokoli« pogovarjala Renata Mikec.

Oddaja SKN: Pogovor z ak.slikarjem Jožetom Marinčem (14.12.2018)

Oddaja "S Krko naokoli"