mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Kako množično je poročanje o novem korona virusu?

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
16.03.2020 11:30

V današnji oddaji v ospredje postavljamo zanimive številke o poročanju o novem korona virusu v slovenskih medijih.

To je bila naša uvodna tema. Mediji pri obveščanju opravljamo pomembno vlogo. Tudi v teh časih, ko je na množičnem pohodu novi korona virus. Januarja smo poročali o dogajanju na Kitajskem, februarja smo se z virusom in pomembnimi informacijami posvetili Italiji, marca pa je bil COVID 19 že pri nas in takrat smo se začeli vsi zavedati, kako pomembna je kakovostna informacija. Narejene so tudi že prve raziskave, kako pogosto slovenski mediji obveščamo o dogajanju v povezavi z novim korona virusom. O teh številkah v današnji oddaji »S Krko naokoli«.

V nadaljevanju smo poročali še o nekaterih zanimivih informacijah. Zaradi varnostnih ukrepov zaščite voznikov in uporabnikov brezplačnih prevozov za starejše Rudi v času širitve okužb s koronavirusom, Prostofer v naši regiji začasno prekinja izvedbo prevozov. Ukrep velja do nadaljnjega oziroma do umiritve razmer.

Tudi Lekarniška zbornica Slovenije poziva javnost, da v lekarno stopajo le zdravi posamezniki z razkuženimi rokami, pri tem pa tudi nujno upoštevajo minimalno razdaljo z najbližjo osebo. Bolni po zdravila v lekarno napotite zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo, tisti, ki bo zdravila v lekarni prevzel za obolelega, pa naj bo seznanjen z vso terapijo, ki jo bolnik prejema. Tako bodo farmacevtski delavci lažje svetovali glede ustrezne uporabe zdravil.

Tudi nekatere banke že uvajajo posamično vstopanje v poslovalnice. Strankam zato svetujejo, da preden vstopijo v banko in ko gredo iz nje uporabijo razkužilo. Nošenje varovalnih mask v poslovnih enotah bank zaradi varnostnih razlogov namreč ni dovoljeno. V bankah tudi svetujejo, naj se stranke na posvet v poslovalnici predhodno naročijo in če se le da, omejijo nenujne obiske. Priporočajo tudi uporabo brezgotovinskega plačevanja, saj bankovci in kovanci izmenjajo veliko rok.

Potem pa sta tu še dve novici iz kulture v naši regiji. 83-letni Novomeščan Maks Starc je eden od letošnjih prejemnikov Trdinove nagrade, ki jo ob občinskem prazniku podeljuje Mestna občina Novo mesto. Kdo je Maks Starc in kako je kultura zaznamovala njegovo življenje, bomo slišali v tretjem delu naše oddaje.

Za konec pa še o razvejanem ljubiteljskem poustvarjanju Slovencev, kjer prevladuje zlasti zborovsko petje. V različne zbore je vključenih več kot 60 tisoč pevcev. Dolenjska, Posavje in Bela krajina pa pri tem prav nič ne zaostaja. Po podatkih Javnega sklada za kulturne dejavnosti na tem območju deluje prek dvesto pevskih sestavov: od otroških, do mladinskih in odraslih pevskih zborov, duetov in skupin. V Kulturnem centru Janeza Trdine je bila tako v začetku meseca v organizaciji novomeške izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti letošnja območna revija otroških pevskih zborov z naslovom Pesem pomladi. Več o tem, pa tudi o mednarodnem zborovskem festivalu v Evropi - Europa Cantat prihodnje leto, smo spregovorili tokrat.

Oddajo »S Krko naokoli« je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 16.03.2020

Poročanje o COVID 19, ukrepi lekaren, bank in o Trdinovem nagrajencu Maksu Starcu