Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Kako smo pripravljeni na koronavirus?

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
02.03.2020 11:30

Osrednji del oddaje danes posvečamo temi »novi korona virus«, oz. kako je Slovenije in tudi novomeška bolnišnica nanj pripravljena?

Za uvod smo se tokrat ustavili še pri petkovem dogodku, ki je prestrašil tudi nekatere prebivalce Bele krajine. Državna mreža potresnih opazovalnic je v petek okoli pol enajste ure namreč zabeležila padec meteorita. Dogodek je zaznala tudi potresna opazovalnica Črešnjevec. Hrvaški in slovenski mediji smo zelo hitro začeli objavljati pričevanja in fotografije posameznikov, ki so na nebu zagledali močno svetlobo, potem pa slišali pok in hrup ter videli sledi belega dima.

V Splošni bolnišnici Novo mesto, katere vodstvo je sredi prejšnjega tedna predstavilo poslovne rezultate in aktualno dogajanje, niso zabeležili še nobenega primera okužbe z novim korona virusom. Kot pravijo, so temeljito pripravljeni na morebitno povečano število takšnih pacientov. Od pristojnih so dobili potrebna navodila in pripravili interni protokol ravnanja ob okužbi. O tem smo spregovorili v nadaljevanju oddaje.

Po besedah strokovnega direktorja novomeške bolnišnice primarija dr. Milivoja Piletiča je vzpostavljen interni tristopenjski protokol ravnanja ob okužbi.

Svetujejo, da v primeru, če sumimo na okužbo, naj bo naš prvi kontakt izbrani osebni zdravnik - seveda zaradi hitrega širjenja virusa, telefonsko. Če ga ne bi uspeli dobiti, pa lahko posameznik pokliče tudi novomeški urgentni center na številko 07 62 00 700, v Brežicah pa tamkajšnji urgentni center na številko 07 46-68-246, kjer bo poameznik, ki sumi na okužbo, dobil vsa potrebna navodila.

Sicer pa podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 02.03.2020

Kako je novomeška bolnišnica pripravljena na morebitno epidemijo korona virusa