Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

S Krko naokoli

SKN (avdio): O vrtcih, RK Metlika in Željnskih kraških jamah

Piše: V.M.

Čas objave:
03.11.2020 11:30

Učenci osnovnih šol ta teden uživajo na podaljšanih počitnicah, dijaki in študentje pa se izobražujejo na daljavo. Kako pa je poskrbljeno za naše malčke? Preverili smo v Novem mestu.

Učenci osnovnih šol ta teden uživajo na podaljšanih počitnicah, dijaki in študentje pa se izobražujejo na daljavo. Kako pa je poskrbljeno za naše malčke? Preverili smo v Novem mestu. Vrtci v novomeški regiji delujejo nemoteno, ponovno se je odprl tudi vrtec v Brusnicah, ki je bil prejšnji teden zaprt. V vrtcu Ciciban so z današnjim dnem odprte vse enote, prisotnih je 142 otrok, v vrtcu Pedenjped beležijo 140 otrok, odprte so skoraj vse enote, vsaka skupina je po priporočilih razdeljena na 6 otrok. Iz zasebnega vrtca Jana so nam sporočili, da so za ta teden zaprli vrata, zaprta je tudi enota Pikapolonica v romskem naselju, kjer se ureja nedavno poškodovana stavba. 

Kaj pa ostali vrtci v naši regiji? Tudi v Ivančni Gorici in Kočevju so odprti vsi vrtci, v Brežicah pa  Vrtec Mavrica, vrtci v Osnovni šoli dr. Jožeta Toporišiča Dobova, Osnovni šoli Velika Dolina, Osnovni šoli Artiče, Osnovni šoli Maksa Pleteršnika v Pišecah ter v Osnovni šoli Cerklje ob Krki. V Črnomlju so otroci v Vrtcu Otona Župančiča Črnomelj in sicer v enoti Čardak, Na Vinici v vrtcu v Osnovni šoli, v Dragatušu v Osnovni šoli komandanta Staneta Dragatuš, odprt pa je tudi vrtec pri šoli.  V Dobrepolju so odprta vrata vrtca Ringaraja v Osnovni šoli, odprt je tudi vrtec Gumbek v Osnovni šoli Dolenjske toplice. V Grosupljem so otroci v treh vrtcih in sicer v Vrtcu Kekec ter v zasebnih vrtcih Sonček in Kobacaj. V Kostanjevici na Krki so malčki v vrtcu pri šoli, Na Mirni v vrtcu Deteljica in v Mirni Peči v vrtcu Cepetavček na Osnovni šoli Toneta Pavčka. Odprt je tudi vrtec Ribnica, v Sevnici pa imajo odprte tri vrtce. To so vrtec Ciciban in vrtca v Osnovni šoli Krmelj in Osnovni šoli Blanca. V Šmarjeških toplicah malčki uživajo v vrtcu Sonček, v Trebnjem pav vrtcu Mavrica in zasebnem vrtcu Maja, Hiša otrok. Poglejmo še v Žužemberk. Tam so mali nadebudneži v vrtcu Sonček in v vrtcu v Osnovni šoli Prevole.

Teden solidarnosti RK Slovenije, ki poteka od 1. do 8. novembra, bodo obeležili tudi na Rdečem križu Metlika. Kot pravi sekretarka Območnega združenja Metlika Zalka Klemenčič, so v teh dneh v ospredje postavili skrb za preprečevanje virusa covid-19 in se vključili v naloge in dejavnosti v obliki pomoči ljudem na terenu.

Na Kočevskem je znanih veliko kraških jam, veliko pa je tudi takšnih, ki še niso odkrite. Zato je to območje pripisano na seznam kraških dežel. Zagotovo so najbolj poznane med vsemi jamami Željnske jame, imenovane tudi Ciganske jame, saj so v njih svoj čas prebivali Romi. Torej, gre za res zelo zanimivo darilo narave, ki si ga želi lokalna skupnost z etapno prenovo pod strokovnim nadzorom vključiti v širšo ponudbo Kočevske. »Čeprav so jame v lasti države, bo občina naredila korak pred njo in tako omogočila dostop tudi tistim, ki želijo Kočevsko spoznati v vsej njeni razsežnosti.

V sodelovanju z Belokranjskim muzejem Metlika je Kulturni center Semič postavil dokumentarno razstavo z naslovom Belokranjsko muzejsko društvo Metlika 1949-2019. Razstava je nastala ob 70. obletnici delovanja društva in predstavlja skromno zahvalo Belokranjskega muzeja Metlika, razstavo pa si lahko ogledate kar na internetu. 

Še več o vsem navedenem pa v oddaji "S Krko naokoli", ki jo je pripravila Vanja Movrin. 

Oddaja "S Krko naokoli" 3.11.2020