Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

S Krko naokoli

SKN (avdio): Nakup eko voščilnic in posvojitev rastlin

Piše: V.M.

Čas objave:
07.12.2020 11:30

Danes bomo govorili o zanimivem projektu, ki je nastal, ko sta stopili skupaj društvi Tajna in Zavetišče za zavržene rastline.

Projekt bo prav gotovo zelo zanimiv tudi za vse Dolenjce, Posavce in Belokranjce. Društvi sta sklenili zeleno zavezništvo in oblikovali prav poseben program obdarovanja. Predstavnice ustvarjalnih kolektivov, ki jih združuje ljubezen do rastlin, predlagajo, da letos naše drage obdarimo s posvojeno rastlino in voščilnico iz papirja iz invazivnih rastlin. Poglejmo najprej kateri društvi sta to in kakšno je njuno poslanstvo. Kolektiv Trajna, njegova ustanovitelja sta oblikovalka Gaja Mežnarić Osole in ustvarjalec mozaikov ter lesenega pohištva Andrej Koruza, raziskuje in razvija inovativne trajnostne pristope v uporabi invazivnih tujerodnih rastlinskih vrst. 
Anamari Hrup je nekega dne po naključju na ograji ob Ljubljanici našla zapuščen žajbelj v precej slabem stanju. Ker se ji je rastlina zasmilila, jo je vzela domov in postavila med kopico drugih lončnic na njenih okenskih policah. Mlado umetnico pa je ta primer napeljal na idejo, da bi svoje zatočišče nekje dobile tudi tiste rastline, za katere lastniki ne morejo ali ne želijo več skrbeti. Tako sta leta 2015 z Evo Jero Hanžek zagnali Zavetišče za zavržene rastline. V oskrbo sprejemata rastline, ki zaradi različnih razlogov postanejo odvečne, jih oskrbita in ponudita v posvojitev tistim, ki si jih želijo. Posvojitev poteka ob podpisu ali narisu posvojitvene pogodbe in plačilu prispevka za oskrbo in material. Delo zavetišča je osredotočeno na lončnice, ki jih različne trgovine, cvetličarne, veliki trgovski centri ali posamezniki zavržejo, ko začnejo odmirati in postanejo nezanimive. Sodelovanje med društvoma je nastalo z željo, da bi lahko darila, kot so ekološke voščilnice s portreti zavrženih rastlin in rastline iz druge roke, nagovorila k manjši potrošnji in solidarnosti do soljudi in narave. 
Več boste slišali v oddaji S Krko naokoli, ki jo je pripravila Vanja Movrin. 

S Krko naokoli 07122020