Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Novo mesto v Združenju slovenskih mest

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
13.12.2018 13:30

V tokratni oddaji »S Krko naokoli« smo govorili o Združenju zgodovinskih mest Slovenije, ki je bilo ustanovljeno že leta 2001, aktivneje pa deluje zadnjih nekaj let, ko je prišlo do profesionalizacije vodstva.

V omenjenem združenju so poleg Novega meta, Žužemberka, Kostanjevice na Krki in Metlike iz naše regije še nekatera druga mesta, ki si delijo zavedanje, da so zgodovinska mesta umetnostni zaklad in turistična privlačnost ter spoznanje, da ohranjanje kulturne dediščine omogoča gospodarski in družbeni razvoj. Poleg že omenjenih štirih so to še Idrija, Kranj, Radovljica, Škofja Loka, Tržič, Slovenske Konjice, Ptuj, Piran, Koper, Kamnik, Jesenice, Celje in Šentjur.

Evropska komisija je leto 2018 razglasila za leto evropske kulturne dediščine in ob tem zapisala, da je »kulturna dediščina držav Evrope bistveni del kolektivnega spomina in identitete narodov in ima pomembno gospodarsko vlogo«.

Mesta, povezana v Združenje zgodovinskih mest Slovenije, so se tako odločila, da v počastitev evropskega leta kulturne dediščine in kulture v slovenskem turizmu, v Bruslju, kot središču Evrope, predstavijo živo, bogato in raznoliko kulturo ter žlahtnost kulturne dediščine naših mest. »Slovenski dan kulture v Bruslju« je bil namenjen tudi turistični promociji Slovenije in še posebej zgodovinskih mest.

Pri pripravi in izvedbi »Slovenskega dne kulture v Bruslju« so aktivno pomagali Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bruslju, slovenski poslanci v Evropskem parlamentu, stalno predstavništvo Republike Slovenije pri Evropski uniji ter Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje v Bruslju. Finančno je dogodek podprla Slovenska turistična organizacija.

Septembra so tako na bruseljskem Trgu Esplanade pred Evropskim parlamentom sodelovali: Big band Glasbene šole Marjana Kozine iz Novega mesta, pa Ana Čop kvartet, Ansembel Il Terzo suono iz Pirana, belgijski harmonikar Laurenta Africana, ki je preigraval Avsenikovo Na Golici, žužemberški viteški dvorni red Seisenbergensis Tumultus, pa Galerija Božidar Jakac iz Kostanjevice na Krki, Društvo kmečkih žena iz Metlike in Konzorcij Cviček z.o.o.iz Kostanjevice na Krki.

V letošnjem letu je združenje bilo zelo aktivno in je uspešno gostovalo na dveh turističnih sejmih - na Dunaju in v Berlinu. Katalog Mesta je preveden še v francoščino in italijanščino, poleg že obstoječe angleške in nemške verzije. Snema se promocijski film o zgodovinskih mestih in letos je vzpostavljen sodelujoč odnos s Slovensko turistično organizacijo, ki je finančno podprla nekaj večjih projektov kot so snemanje filma, gostovanje v Bruslju in na sejmih, tisk novih katalogov in študijske ture novinarjev v zgodovinska mesta.

Na podlagi uspešno izvedene mednarodne konference v Ljubljani, v okviru katere so predstavljeni različni pristopi kulturni dediščini - v luči turizma, zgodovinske vrednosti, kulturne identitete, interpretativnega pristopa - je nastala tudi peticija glede mačehovskega odnosa Ministrstva za kulturo do kulturne dediščine. Uspešno poteka tudi Šola prenove z delavnicami starih obrti in s posredovanjem tovrstnih znanj, potrebnih pri prenovah starih mestnih jeder. Npr. kamnoseštvo, mizarske delavnice, opekarstvo in podobno. V projektu sta partnerja Fakulteta za arhitekturo in Zavod za varstvo kulturne dediščine RS.

Prav tako je združenje uspešno pri pridobivanju sredstev iz mednarodnih razpisov. Letos so tako pridobili denar za projekt Refresh s področja Creative Europe, v katerem bodo sodelovali tudi partnerji iz Italije, Španije in Bolgarije, pa tudi za projekt Distory oz. digitalne zgodbe naših mest.

V prihodnjem letu, predvidoma januarja, bodo v Novem mestu razglasili na podlagi razpisa Združenja zgodovinskih mest Slovenije ter ob sodelovanju ZVKD RS, Fakultete za arhitekturo in Mestne občine Novo mesto tudi najboljše prenovljene objekte v Sloveniji v mestnih jedrih, predstavili pa bodo tudi prenovo talnih površin v novomeškem mestnem jedru kot primer dobre prakse.

Z gostjo v studiu oddaje »S Krko naokoli« – generalno sekretarko Združenja zgodovinskih mest Slovenije Matejo Hafner Dolenc, se je pogovarjala Renata Mikec.

Oddaja SKN: O Združenju zgodovinskih mest Slovenije