Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Novomeška gimnazija, njeni dijaki in skupni uspehi

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
15.10.2019 11:30

Današnja oddaja je namenjena Gimnaziji Novo mesto. V studiu smo gostili ravnateljico, profesorico slovenskega jezika in gimnazijca tretjega letnika.

Ravnateljica Mojca Lukšič, profesorica slovenskega jezika Natalija Petakovič in dijak 3. letnika Sergej Pelko so odgovarjali na številna vprašanja. Kot vemo, je novomeško gimnazijo davnega leta 1746 ustanovila cesarica Marija Terezija. Takrat so šolo vodili novomeški frančiškani, pouk v njej pa je prvič stekel 3.novembra istega leta. Ob svoji ustanovitvi je bila Gimnazija Novo mesto edina daleč naokoli, vse od tedaj pa ima pomembno kulturno, izobraževalno, znanstveno, gospodarsko in politično vlogo v življenju Novomeščanov in ostalih Slovencev. Je najstarejša šola z gimnazijskim programom z najdaljšim neprekinjenim delovanjem v Sloveniji. Zgodovina gimnazije je dobro poznana, zato smo tokrat spoznali »gimnazijo danes« in malenkostno pokukali tudi v njeno bližnjo preteklost.

Slišali smo odgovor, zakaj naj bi se mladi osnovnošolec, ki rad srka splošno znanje, odločil za nadaljevanje šolanja prav na Gimnaziji Novo mesto, pa tudi v čem se pouk razlikuje od tistega na drugih gimnazijah.

Dijak Sergej Pelko je povedal, po čem si bo zapomnil šolanje na tej gimnaziji in zakaj je bila odločitev za to šolo prava, zanimali pa so nas tudi njegovi načrti glede nadaljevanja študija in uresničitve njegovih sanj.

Gimnazijska profesorica slovenskega jezika Natalija Petakovič, ki je bila nekoč tudi sama dijakinja te gimnazije, zdaj pa tam poučuje že 27 let, je spregovorila o tem, kakšen odnos mladi danes gojijo do tega predmeta in do jezika na sploh? Kaj in kako radi mladi berejo, po kakšni literaturi posegajo in tudi v čem se je poučevanje slovenskega jezika skozi leta spreminjalo.

Izpostavili smo tudi številne projektne uspehe na mednarodnem nivoju in odlično znanje, ki ga mladi dokazujejo na najvišjem nivoju – na olimpijadah, od koder vedno prinesejo kakšno medaljo. Zanimalo nas je tudi, kako uspešno so pri stikov s svojimi »nekdanjimi dijaki«, ki so skozi leta postali karierno prepoznavni, morda vplivni na svojem področju in kakšne želje goji vodstvo te novomeške gimnazije, ki se ponaša z zavidljivo preteklostjo.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 15.10.2019

Gimnazija Novo mesto