Britanska kraljica Elizabeta II Svet24.si

Zaskrbljujoče: kaj se dogaja s kraljico Elizabeto...

viktor orban brač Svet24.si

Viktorju Orbanu se je pred Visom pokvaril ...

bohinjsko jezero, hotel bellevue Necenzurirano

Pidovskemu tajkunu bi odvzeli elitna zemljišča ...

matej tonin vojska sta Reporter.si

Tonin kupil »mačka v žaklju«: zakaj so v Litvi...

maribor - olimpija Ekipa24.si

Rušilna Olimpija! Maribor nemočen, zeleno-belo ...

Neža Maurer Njena.si

Neža Maurer po zlomu kolka lepo okreva

elsnik Ekipa24.si

Močne besede Elšnika! Kapetan zmajev dvignil ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O aktualnih temah, pa tudi o vračanju štorklje Bele

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
25.03.2020 11:30

V današnji oddaji obširneje objavljamo pomembne informacije glede zajezitve širjenja okužb s covidom19. Pa tudi o vračanju štorklje Bele.

Za uvod objavljamo poziv štaba Civilne zaščite Občine Kočevje, da upoštevamo navodila pristojnih institucij in vse stike nujno omejimo zgolj na druženje s člani lastnega gospodinjstva. Medsebojno obiskovanje in druženje po domovih, tako na družinski kot prijateljski ravni, v obliki skupnih kosil, piknikov in podobnega, namreč močno povečuje možnost širjenja okužbe. Kot nadomestilo štab Civilne zaščite priporoča uporabo telefonov in video klicev.

Poročamo tudi z druge video konference predstavnikov slovenske karitas, ki je posredovala informacije s terena. Tudi njim primanjkuje prostovoljcev, tako kot socialno varstvenim zavodom. V največji kadrovski stiski so domovi za starejše in posebni domovi, zato Slovenska filantropija in Skupnosti socialnih zavodov Slovenije vabijo, da se jim pridružijo zdrave osebe, stare do 55 let.

V nadaljevanju smo objavili tudi nekaj napotkov, kako ravnati z embalažo ob prihodu iz trgovine domov. Embalaža je namreč kot potencialno onesnažena oziroma okužena, zato je treba paziti, da se v kuhinji ne križajo čiste in nečiste poti.

Največje verske skupnosti v Sloveniji so v času epidemije novega koronavirusa v skupni izjavi izrazile podporo vsem ukrepom vlade, ki prispevajo k varovanju zdravja prebivalcev, še zlasti starejših in bolnih.

Ob koncu našega druženja pa še dve povsem drugi temi. Kriminalisti Policijske uprave (PU) Novo mesto so v petek pred preiskovalnega sodnika odvedli 33-letnega moškega, ki je 23. februarja na Potoku pri Straži umoril 27-letno partnerico in nato ranil tudi sebe. Za kaznivo dejanja umora mu grozi najmanj 15-letna zaporna kazen.

Naše radijsko druženje pa smo končali z bolj veselo novico. Se še spomnite štorklje Bele? Iz Egipta se je napotila proti Turčiji, morda pa se že letos vrne tudi v Slovenijo. Njeno pot lahko spremljate po internetu.

Podrobneje o vseh omenjenih temah v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec. 

Oddaja "S Krko naokoli", 25.03.2020

Vabilo prostovoljcem in zgodba o štorklji Beli