ribi Dobra karma

Kaj nam prinaša prehod Sonca v astrološko ...

1_isaac palma otrok Svet24.si

Isaac Palma: "V Sloveniji otroke vzgajate bolj ...

POL201804273605 Reporter.si

Ali bosta Bojan Požar in Žan Mahnič splavila ...

zmago jelinčič Svet24.si

Sodišče zavrnilo Jelinčičevo tožbo! Zmago je ...

20200219-00990389 Necenzurirano

Rekonstrukcija afere "prisluškovanje"

gabrijela-fatorić Njena.si

Sanjski moški: Gabrijela je postala temnolaska

Monika in Denis 4 Njena.si

Ljubezen na vasi: Kaj se je zgodilo po dveh letih?...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O Aleksandri Zalokar – umetnici, ki ljubi linolej

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
09.05.2019 13:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo danes predstavili magistro likovne pedagogike, ki jo pri njenem ustvarjanju prevzema linorez, Aleksandro Zalokar, rojeno v Brežicah, doma z Drnovega, ki pa zadnja leta deluje v Ljubljani.

Zalokarjeva je sicer članica Društva likovnih umetnikov Dolenjske in predstavnica mlajše generacije umetnic. Študirala je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani – likovno pedagogiko in diplomirala iz oblikovane in generirane forme v linorezu, pri profesorju Frelihu.

Posveča se raziskovanju izraznih možnosti klasične grafične tehnike linoreza. Lotevate se tudi povečav manjših formatov.

Ne le o njenem delu, pogovarjali smo se tudi o sami tehniki linoreza, o linoleju, nožkih, poškodbah in še o čem. Seveda tudi mimo barv ni šlo.

Kot likovna pedagoginja svoje znanje podaja tudi naprej, saj organizira različne delavnice linorezov, namenjene umetnikom, poznavalcem in tudi ljubiteljem tovrstne umetnosti. Svoje grafike razstavlja na različnih koncih sveta in tudi doma. Pred dvema letoma smo njena dela tako lahko videli na skupinski razstavi, ki jo je pripravila s slikarskima kolegicama Svetlano Jakimovsko Rodić in Tino Mohorovič v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu.

Aleksandra Zalokar je med drugim dobitnica častne nagrade za izjemen prispevek v grafični umetnosti v svetu – to nagrado je prejela lani na 9. Mednarodnem trienalu grafike v Bitoli, lani pa tudi priznanje Majskega salona Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije za grafiko. In kaj trenutno počne?

Več v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja SKN: Aleksandra Zalokar - umetnica, ki ljubi linolej (09.05.2019)

O Aleksandri Zalokar – umetnici, ki ljubi linolej