Ajda Mlakar Dobra karma

Lepotica na televiziji očitno še ni rekla zadnje...

naslovnica izmajlova2 Svet24.si

Pred tremi leti je njen poklic visel na nitki, ...

macesnova gorica kocevski rog jansa pahor bobo10 Reporter.si

Janša pod Macesnovo gorico: Resnica je živela ...

ležeča Svet24.si

Borut Pahor: To nas skrbi, saj gre natančno tako,...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

"Planet TV ne sme končati v Orbanovih rokah"

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Lea Sirk - obrez!!! Njena.si

Imena otrok teh znanih Slovencev se preberejo ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O babištvu, porodih in tudi o učencih OŠPP

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
15.05.2019 13:30

Ob svetovnem dnevu babic je bila naša ekipa na dnevu odprtih vrat v novomeški porodnišnici, ogledali pa smo si tudi prireditev osnovnošolcev s posebnimi potrebami, na Mirni.

O poklicu babice na Slovenskem je moč govoriti šele z uvedbo prve babiške šole v drugi polovici 18. stoletja. Prav slednja pomeni velik korak k razvoju slovenskega babištva, ki se v današnjem času izraža in dokazuje bistveno drugače kot nekoč. Sporočilo letošnjega mednarodnega dne babic je bilo »Babice – zagovornice pravic žensk«. V novomeški porodnišnici smo k mikrofonu povabili ginekologa in porodničarja Aleša Piška, pa glavno medicinsko sestro na ginekološko porodnem oddelku Jelko Cimermančič, pogovarjali smo se z direktorico SB Novo mesto Mileno Kramar Zupan in tudi z nekdanjo babico Metko Kovačič. Ob tej priložnosti so v novomeški bolnišnici obeležili tudi mednarodni dan higiene rok. Na informativni stojnici so delili zloženke o pravilni higieni rok in njenem pomenu, o tej problematiki pa je v oddaji »S Krko naokoli« spregovorila tudi medicinska sestra za obvladovanje bolnišničnih okužb Ingrid Jaklič. Obiskovalci, med katerimi so bili tudi otroci, so si v ponazoritev uspešne higiene rok lahko »po bolnišnično« razkužili roke in v box-u pod ultravioletno svetlobo preverili učinkovitost razkuževanja.

V sklepnem delu oddaje pa smo se ustavili na Mirni, kjer je vseh 36 učencev Osnovne šole s prilagojenim programom je nastopilo v avtorski predstavi Levček najde strah, ki jo je za učence napisala pedagoška vodja Melita Lekše. O šoli je spregovorila ravnateljica Osnovne šole Mirna, pod okriljem katere deluje tudi Osnovna šola s prilagojenim programom, Anica Marinčič, pa tudi pedagoška vodja Melita Lekše.

Več pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja SKN: 15.05.2019

S Krko naokoli o porodnišnici NM in o OŠPP Mirna