zakon privlačnosti Dobra karma

Zakon privlačnosti v želeno smer lahko sprožimo...

horoskop Svet24.si

Horoskop za torek, 26. maja

katedrala svobode Reporter.si

Katedrala Svobode: Sprte stranke bivše koalicije ...

Družina Grivec, nov hlev Svet24.si

Na pogorišču je zrasel nov gospodarski objekt

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo: kaj je KPK ugotovila v aferi maketa

petra-roi Odkrito.si

Se žena slovenskega pevca res videva z Donaldom ...

Ana Praznik Njena.si

Ana Praznik se je na skrivaj pripravljala več ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O babištvu, porodih in tudi o učencih OŠPP

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
15.05.2019 13:30

Ob svetovnem dnevu babic je bila naša ekipa na dnevu odprtih vrat v novomeški porodnišnici, ogledali pa smo si tudi prireditev osnovnošolcev s posebnimi potrebami, na Mirni.

O poklicu babice na Slovenskem je moč govoriti šele z uvedbo prve babiške šole v drugi polovici 18. stoletja. Prav slednja pomeni velik korak k razvoju slovenskega babištva, ki se v današnjem času izraža in dokazuje bistveno drugače kot nekoč. Sporočilo letošnjega mednarodnega dne babic je bilo »Babice – zagovornice pravic žensk«. V novomeški porodnišnici smo k mikrofonu povabili ginekologa in porodničarja Aleša Piška, pa glavno medicinsko sestro na ginekološko porodnem oddelku Jelko Cimermančič, pogovarjali smo se z direktorico SB Novo mesto Mileno Kramar Zupan in tudi z nekdanjo babico Metko Kovačič. Ob tej priložnosti so v novomeški bolnišnici obeležili tudi mednarodni dan higiene rok. Na informativni stojnici so delili zloženke o pravilni higieni rok in njenem pomenu, o tej problematiki pa je v oddaji »S Krko naokoli« spregovorila tudi medicinska sestra za obvladovanje bolnišničnih okužb Ingrid Jaklič. Obiskovalci, med katerimi so bili tudi otroci, so si v ponazoritev uspešne higiene rok lahko »po bolnišnično« razkužili roke in v box-u pod ultravioletno svetlobo preverili učinkovitost razkuževanja.

V sklepnem delu oddaje pa smo se ustavili na Mirni, kjer je vseh 36 učencev Osnovne šole s prilagojenim programom je nastopilo v avtorski predstavi Levček najde strah, ki jo je za učence napisala pedagoška vodja Melita Lekše. O šoli je spregovorila ravnateljica Osnovne šole Mirna, pod okriljem katere deluje tudi Osnovna šola s prilagojenim programom, Anica Marinčič, pa tudi pedagoška vodja Melita Lekše.

Več pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja SKN: 15.05.2019

S Krko naokoli o porodnišnici NM in o OŠPP Mirna