Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

elon musk Svet24.si

Elon Musk pozval k 'razbitju' Bezosovega Amazona

marko-perkovic-thompson_pl6 Reporter.si

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije ...

koronavirus, covid-19, testiranje, test Svet24.si

Včeraj potrdili dve okužbi: v primeru ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Darja Gajšek Njena.si

Je Darjo Gajšek strah, da bi jo fotografirali v ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O belokranjskem in dolenjskem muzeju, o covidu-19 in o pozebi

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
27.03.2020 11:30

V današnji oddaji obširneje objavljamo spet nekaj aktualnih informacij.

Uvodoma smo poročali o škodi, ki ji je pozeba povzročila na kmetijskih površinah, zlasti pa v sadovnjakih. Prav sadjarji bodo utrpeli največ škodesaj so nekatere vrst sadnega drevja že v polnem cvetu.

V Brežicah bo jutri vnovič zaživela mestna tržnica z lokalno pridelano hrano. Devet ponudnikov bo ob tem spoštovalo vse priporočljive ukrepe, na vidnem mestu ob vhodu na tržnico pa bodo nameščena tudi opozorila z navodili o obratovanja tržnice in o varnostnih ukrepih. Obiskovalcem tržnice bo na voljo razkužilo za roke. Kupci ne bodo smeli prijemati izdelkov in pridelkov, ki bodo naprodaj. Te bo lahko v nakupovalne vrečke dajal le ustrezno zaščiteni prodajalec oz. prodajalka. Stojnice bodo sicer postavili v varni medsebojni razdalji, pred in po uporabi jih bodo razkužili.

V novomeški avtomobilski tovarni Revoz, ki je zaradi dogajanja, povezanega s širjenjem novega koronavirusa in zaradi skrbi za zdravje zaposlenih po popoldanski izmeni 17. marca zaustavila proizvodnjo, bo prihodnji teden še stala. Iz Revoza, ki zaposluje približno 3400 ljudi, so ob začasni zaustavitvi proizvodnje sporočili, da so sodelavce pozvali, da ostanejo doma in sledijo navodilom pristojnih državnih organov. Kdaj bodo proizvodnjo nadaljevali, se v krovnem Renaultu še niso odločili.

V nadaljevanju smo virtualno obiskali tudi dva naša muzeja. V metliškem Belokranjskem muzeju, ki pokriva arheološko bogato in pomembno območje, kjer zadnja leta opravljajo vse več tovrstnih raziskav, si zadnje poldrugo desetletje zaman prizadevajo za lastni arheološki oddelek. Bodo po krizi kaj bolj uspešni pri tem?

V novomeškem Dolenjskem muzeju pa te dni zbirajo tudi različno fotografsko gradivo iz tako imenovanega kronaizolacije. Čeprav je v času izolacije nujno potrebno upoštevati priporočila stroke, da ljudje ostanemo doma, pa morajo kljub temu nekateri v teh dneh opraviti nekaj najnujnejših poti - oditi v trgovino, na pošto, črpalko, v lekarno in morda tudi do zdravnika ali pa še kam drugam. Da ta čas ne bi šel v pozabo, ga želijo v Dolenjskem muzeju ovekovečiti za zmeraj. Zaposleni v Dolenjskem muzeju tako vabijo slehernega izmed nas k sodelovanju. Na elektronski naslov foto.korona@dolenjskimuzej.si, tako lahko pošljete trenutne podobe kraja ali ulice, kjer živite, prizorov in dogodkov na vaših izolacijskih poteh ali pa z vaših nenujnih sprehodov in potepov po naravi. Pri tem ne pozabite navesti kraja in datuma, ko je posnetek nastal in seveda tudi avtorja fotografije. Pošljete lahko tako fotografije, posnete s telefonom, kot tiste, ki ste jih ujeli v objektiv fotoaparata.

Ob koncu pa smo se ustavili še v metliškem domu starejših, kjer je covid-19 s srede na čertek terjal še eno življenje. Gre za oskrbovanca, ki je bil sicer kronični bolnik s hudimi osnovnimi boleznimi, je povedala predstojnica ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc, kjer se je okuženi zdravil. V Sloveniji je pred tem umrlo že pet bolnikov s potrjeno okužbo, med njimi tudi dva oskrbovanca metliškega doma.

Več o vseh omenjenih temah v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec. 

Oddaja "S Krko naokoli", 27.03.2020

O dolenjskem in belokranjskem muzeju, o pozebi in DSO Metlika