prenajedanje Dobra karma

Zakaj se zvečer sproži volčja lakota in ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za torek, 2. junija

JANEZ-STUSEK-pl5 Reporter.si

Sramota! Na čelu slovenske obveščevalne službe...

bris, koronavirus Svet24.si

Z novim koronavirusom okužen učenec OŠ Ludvika ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

Ljubezen po domace3 Njena.si

Ljubezen po domače: Tanja medijske pozornosti ne ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O bogatem festivalskem dogajanju Novega mesta

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
21.05.2019 13:30

V Oddaji »S Krko naokoli« smo danes gostili Aleša Makovca z Zavoda Novo mesto, pod okriljem katerega že komaj čakajo na izvedbo številnih dogodkov na Glavnem trgu in v njegovi neposredni bližini.

Zavod Novo mesto je namreč zastavil program, ki bo življenje iz dvoran odpeljal v prenovljeno mestno jedro in zagotovo obogatil dogajanje. Ob koncu pomladi in v začetku poletja bosta dva večja festivala. Prvi nosi naslov »Sem glasba, sem mesto« in je namenjen ljubiteljem kulture, drugega pa poznamo kot »Krka živi«, ta pa združuje ljubitelje gibanja, športa in rekreacije.

Peta izvedba koncertov od klasičnih zvokov preteklih stoletij do sodobnih glasbenih stvaritev se bo začela v ponedeljek z otvoritvijo festivala na Glavnem trgu, ko bo vse v znamenju glasbeno-scenskega spektakla. Gre za slovenski tolkalski projekt z zborom Slovenske filharmonije, ki bo izvedel znano scensko kantato Carmina Burana Carla Orffa. Na odru bo precej veličastna in generacijsko precej mešana množica nastopajočih, med njimi tudi otroški pevski zbori iz Novega mesta in okolice.

Sledili bodo še štirje festivalski večeri, ki jih bo sklenilo 3. mednarodno pevsko tekmovanje v operi in samospevu z več kot 30 pevci iz osmih držav, tega pa tradicionalna Noč slovenskih skladateljev.

V prihodnjem tednu od ponedeljka dalje se tako obetajo izjemni glasbeni dogodki tako na novomeškem Glavnem trgu, pa tudi v Kulturnem centru Janeza Trdine, v Evangelijski cerkvi Dobrega pastirja, Glasbeni šoli Marjana Kozine in v atriju Gostišča na trgu. V primeru slabega vremena bodo Carmino Burano izvedli v Športni dvorani Marof. Ob omenjenem festivalu Sem glasba, sem mesto pa Zavod Novo mesto pripravlja tudi precej športno-rekreativen program v sklopu festivala »Krka živi«. Ta bo zaznamoval celotno soboto, 25.maja, ko se bo ob, na in v reki Krki predstavila vrsta društev, ki so tako ali drugače povezana z vodo, reko Krko, plavanjem, potapljanjem in drugimi veščinami. Razgibano bo vse od Pumpnce v Bršljinu do Loke, in to na obeh straneh reke, organizator pa pričakuje okoli 3000 ljudi.

To športno rekreativno dogajanje bo nadgrajeno še z »Odprto kuh'no« na Glavnem trgu s kulinaričnimi specialitetami okoli 30 ponudnikov.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 21.05.2019

O festivalu Sem glasba, sem mesto