900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O Davidovih »pikicah za Gala«

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
08.10.2019 11:30

Današnja oddaja je mozaična, v njej pa smo v ospredje postavili dobrodelni projekt Davida Golubiča »Pikice za Gala«.

Najprej smo nekaj besed namenili nedavnemu dvodnevnemu tekaškemu prazniku v Novem mestu, katerega osrednji dogodek je bil Novomeški ½ maraton.

Sledila je predstavitev jesenskega pohoda po novem delu Kraške učne poti od Lebice do Krupe, kjer so odprli tudi brv čez reko Krupo. Zdaj sta tam urejeni učilnica v naravi in razgledna točka, na kateri je maketa reliefnega prikaza širšega območja reke Krupe. S tem je izpolnjen del projekta EU Misterion.

V nadaljevanju oddaje pa smo spregovorili o zanimivem dobrodelnem projektu za Gala. Način, kako je Slovenija stopila skupaj za Krisa, je vse navdušil, a ob tem se je odprla še ena podobno žalostna zgodba. Petletni Gal iz Maribora se je rodil z deformacijo komolcev. Naši zdravniki so mu zavrnili zdravljenje v ZDA pri dr. Paleyju, tokrat s sklicevanjem na zakon o upravnem postopku. Starši bodo zato tožili Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, s pomočjo donatorjev pa že zbirajo denar za Galov poseg v ZDA. Gal zaradi te redke deformacije ne more normalno uporabljati sklepov v komolcih, saj sta njegovi kosti koželjnica in podlahtnica zraščeni, kar mu onemogoča, da bi dlani obrnil za več kot 30 odstotkov, prav tako ne more iztegniti rok. Denar zanj zbirajo že od marca letos in doslej naj bi bilo zbranih dobrih 60 tisoč evrov. A je na društvo Maus, ki je vodilo dobrodelno akcijo za Gala, te dni padla črna pika o odtujenem, ali kot pravi predsednica društva Nataša Švikart - izposojenem denarju. Vendar to ne pomeni, da namen zbrati manjkajoča sredstva ne bo izpolnjen. Sodelovanje z društvom Maus, ki naj bi odtujilo najmanj 30 tisoč evrov dobrodelnega denarja, je Galova družina zdaj prekinila, sodišče bo povedalo svoje, žrtev pa je zagotovo nič krivi 5-letni deček. Upajmo, da bo zgodba dobila drugačne dimenzije in drugačno nadaljevanje. Tudi v Novem mestu so se za malega Gala lotili zanimive akcije. Že konec septembra se je Davidu Golubiču, 30-letnemu Novomeščanu, porodila simpatična ideja, da bi s pikicami srčno in dobrodelno prispevali k donaciji tudi Dolenjci. Ustvarjano dobrodelen dogodek je bil v četrtek zaključen in o projektu je spregovoril tudi v naši oddaji.

Slika, polna simbolike, čudovitih barv in neizmerne energije je zdaj naprodaj najboljšemu ponudniku. Denar od prodaje pa bo šel družini malega Gala za njegovo operacijo. Sliko je ustvarjalo več 100 otrok in odraslih, med njimi tudi otroci s posebnimi potrebami, ki so s tem namenom prišli v novomeško čajarno Stari most, kjer je David natakar.

Sicer pa je David Golubič poznan tudi po svojem abstraktnem likovnem izražanju. Sam mu pravi tudi igra z barvami, ko na marsikateri njegovi sliki abstrakcijo zamenjajo celo realistične in prepoznavne podobe. Doslej so bila njegova dela razstavljena v Brblarni, v Knjižnici Mirana Jarca in v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu, vedno pa je na stenah nekaj njegovih slik tudi v čajarni Stari most.

Podrobneje o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 08.10.2019

Pikice za Gala in David Golubič