Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

S Krko naokoli

SKN (avdio): O deklici Lini Šukelj in dobrodelni licitaciji zanjo

Piše: V.M.

Čas objave:
09.11.2020 11:30

Danes bomo spoznali težko življenjsko zgodbo male Line Šukelj iz Leskovca v Podborštu. Življenje male Line se bolj ali manj odvija na terapijah in pri zdravnikih. Kmalu po porodu je bitko za življenje izgubila njena dvojčica Lija, starša Mirjana in Blaž pa zdaj dajeta vse od sebe, da bi mala Lina nekoč zaživela vsaj kolikor toliko samostojno.

Lina se je rodila mnogo prezgodaj, v 24. tednu nosečnosti. Njena dvojčica Lija je 13 dni po porodu zaradi hudih težav s črevesjem in po težki operaciji izgubila bitko za življenje. V strahotni žalosti sta starša nato trepetala še za Lino. Preživela je, vendar s hudimi telesnimi in duševnimi posledicami zaradi obporodnih in poporodnih zapletov ter agresivnih terapij, nujno potrebnih za preživetje.  
Lina pred prvima dvema terapijama zaradi možganskih poškodb, ki so jih povzročile možganske krvavitve ni govorila, se ni mogla sama obleči, jesti, iti na stranišče. Njene zvoke so razumeli le starši morda še kakšna terapevtka. Če bi popisali vse Linine zdravstvene težave, list papirja ne bi bil dovolj. Hude nevrološke težave s sumom na blago obliko cerebralne paralize, senzorne motnje, težave z zaznavanjem lastnega telesa, hipotonija telesa, izrazit zaostanek na vseh področjih - motoričnem, lokomotornem, kognitivnem, socialno-emocionalnem, govornem, duševnem. Zaradi hipersenzibilnosti in slabše motorike ustne votline uživa le pasirano hrano. Ima simptome avtistične motnje s pridruženo duševno motnjo, imunski primanjkljaj, kronične črevesne težave, zaradi katerih jo morajo klistirati, pa številne alergije in intolerance na hrano. 
Prvi napredek se je začel kazati pri dveh letih in pol. Ker je imela Lina hude težave s prehranjevanjem, se je Mirjana povezala s svetovalko za dojenje in prehransko strokovnjakinjo Mojco Vozel. Skupaj so odkrili nekaj živil, ki jih Lina lahko uživa brez hujših posledic, napredek pa je Mirjano spodbudil, da je začela raziskovati še druge možnosti, s katerimi bi pomagala hčerki. Ker so v Sloveniji izčrpali že vse možnosti za izboljšanje stanja, napovedi stroke pa niso obetavne, je Šukljevim ostala le še tujina. Po več kot dveh letih raziskovanja, po številnih neprespanih nočeh in iskanju poti se je pred časom tudi njim utrnila iskrica upanja. Našli so jo v terapiji z matičnimi celicami, ki v kombinaciji s hiperbarično kisikovo komoro daje izredne rezultate. Po dolgem tehtanju sta se z možem odločila za kliniko v Kijevu v Ukrajini, kjer imajo s tovrstnimi terapijami že 25-letne izkušnje. A tako zdravljenje ni poceni. Posamezna terapija z matičnimi celicami v Ukrajini stane 10 tisoč evrov, potem pa je zelo priporočljivo, skoraj nujno, da temu sledi še približno 40 obiskov hiperbarične kisikove komore. To povečuje aktivnost apliciranih celic in sproža tvorjenje lastnih matičnih celic. Terapijo v hiperbarični komori lahko izvajajo v Sloveniji, a 40 obiskov stane dobrih 2000 evrov. Sploh pa se zadeva še ne konča. Za uspeh bi bilo treba vse to ponoviti vsaj petkrat. V teh dneh poteka dobrodelna licitacija, na kateri želita starša male Line zbrati dovolj denarnih sredstev za njeno drago zdravljenje. 
Več o Lini, licitaciji in načinih, kako ji lahko pomagamo pa v oddaji S Krko naokoli, ki jo je pripravila Vanja Movrin.

S Krko naokoli 9112020