mitja Svet24.si

Poročil se je slovenski režiser, ki je navdušil...

Blišč je \"oplazil\" tudi Bohinj Svet24.si

Tajkuna bi "izgnali" iz okolice Bohinjskega jezera...

marjan podobnik janez jansa bobo Necenzurirano

Nov nepremičninski posel Janeza Janše

nina krajnik-pl Reporter.si

To je resnica o »diplomatski« karieri Nine ...

karanovic-suler Ekipa24.si

Marko Šuler razblinil vse dvome: bo Radovan ...

Jacqueline Njena.si

Hrvati Jacqueline še niso pozabili

elsnik Ekipa24.si

Močne besede Elšnika! Kapetan zmajev dvignil ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O dobovski kulturni dediščini, Evrošoli, prenovi mostu v Cerkljah in o Župančičevi frulici

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
11.06.2020 11:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo tokrat podrobneje govorili različnih temah. Od kulture, projektov, do investicij v naši regiji.

Uvodoma smo se ustavili v brežiški občini. Pustne kosce iz Loč pri Dobovi so namreč uvrstili med narodovo kulturno dediščino. Lik kosca in enega ključnih likov dobovskega tako imenovanega fašjenka so ob ločkih pustnih oračih in svatih v začetku maja vpisali v nacionalni register nesnovne kulturne dediščine.

V  sklopu projekta Evrošola so dijaki 3. d razreda Gimnazije Novo mesto pod mentorstvom profesoric Nine Arnuš in Suzane Krvavica prejšnji teden udeležili okrogle mize z evropsko poslanko Ireno Jovevo.

Na Gradu Sevnica so v organizaciji tamkajšnjega KŠTM-ja v sklopu projekta »Modra frankinja – žametno vino regije Posavje«, pripravili mednarodno ocenjevanje vzorcev modrih frankinj, ki so prispeli na 10. ocenjevanje modrih frankinj v Sevnici. Prvak ocenjevanja po izboru komisije je postalo hrvaško vino.

Brežiška občina in sevniško podjetje Rafael sta nedavno podpisala pogodbo za prenovo skoraj sto let starega lesenega mostu prek Krke v Cerkljah ob Krki. Dela so skupaj s prestavitvijo in položitvijo vodovoda pod rečno strugo, skupaj z drugimi stroški in davkom, vredna približno 730.000 evrov. Z 200.000 evri bo naložbo podprlo ministrstvo za obrambo.

Govorili pa smo tudi o letos jubilejni 30. Župančičevi frulici, ki bo danes ob 19.uri kljubovala trenutnim korona razmeram. Kot prva tovrstna literarna e-prireditev takšnega kova in v tolikšnem obsegu prihaja na splet preko Youtube premiere in v živo na dan smrti rojaka Otona Župančiča. Na razpisu je sodelovalo 172 mladih pesnikov in deklamatorjev s 77-tih slovenskih šol.

Podrobneje o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 11.06.2020

O kulturni dediščini, Gimnaziji NM, mostu Cerklje in o Župančičevi frulici