Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O družabnih igrah in razmerah v naši regiji

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
20.03.2020 11:30

V današnji oddaji priporočamo nekaj zanimivih družabnih iger, objavljamo pa tudi nekaj informacij o življenju in delu v naši regiji, ki sta usmerjena v zajezitev širitve s covidom-19.

V uvodu torej o družabnih igrah, ki jih poznajo zlasti starejši. Se spomnite igrice, ki smo ji nekoč rekli ime, priimek, mesto, država? Pa igrico »Vislice«? Ali pa »potapljanja ladjic« pa »leti-leti«. Skozi takšne igre bomo spoznavali sebe in svojega otroka, pridobili dragocene izkušnje in lepe spomine, reševali bomo čisto preproste konflikte, ob tem pa še sprostili jezo ter razvijali spretnosti in čute. Naši otroci pa bodo imeli na te trenutke dragocene spomine.

Ustavili smo se tudi v Zdravstvenem domu Sevnica, ki je po odredbi ministrstva za zdravje dodatna vstopna točka Posavja za testiranje okuženosti z novim koronavirusom. Sevniški zdravstveni dom se hkrati pripravlja na sprejem morebitnih obolelih in deluje po novo odrejenih protokolih, je povedala direktorica Vladimira Tomšič.

Opozarjamo tudi, da bodite pozorni, če se odločite za spomladanska opravila na vrtu, zlasti za kurjenje v naravi. Morebitni požari bi lahko še bolj obremenili gasilce in policiste, zato je potrebna kar največja pazljivost.

Vodstvo novomeške bolnišnice pa prosi svojce za sodelovanje pri dogovarjanju za odpust pacientov, pri katerih ni več indikacije za hospitalizacijo in za prevoz bolnikov v domačo oskrbo. Še vedno se namreč dogaja, da bi svojci želeli, da ozdravljeni pacienti v bolnišnici počakajo na namestitev v Dom starejših občanov, kar je trenutno neizvedljivo. Na ta način ne bi po nepotrebnem obremenjevali reševalne službe, niti bolnišničnih kapacitet.

Odsvetujemo tudi preživljanje prostega časa na igriščih. Plezala, tobogani in druga igrala so namreč površine za prenos novega koronavirusa. Občine igrala in druge javne površine zapirajo. Ponekod so se odločili, da bodo kršitelje oglobili. Tudi žoga je lahko prenašalka virusa. Zato je najbolje, da se s športi z žogo ukvarjate samo v krogu članov gospodinjstva. Po parkih in sprehajališčih ter drugih odprtih površinah v soseski pa se je treba sprehajati tako, da je razdalja do drugih ljudi najmanj pet metrov.

Ob koncu oddaje smo poročali tudi o razmerah v domovih za starejše na Dolenjskem, v Beli krajini in v Posavju, kjer jim primanjkuje zaščitne opreme oz. zaščitnih mask, novo pošiljko pa pričakujejo vsak čas. Povsod se ravnajo po navodilih za zajezitev okuženosti s koronavirusom, obiske svojcev in drugih obiskovalcev so prepovedali. Okužene so doslej odkrili le v metliškem domu.

Več o vseh omenjenih temah v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec. 

Oddaja "S Krko naokoli", 20.03.2020

Družabne igre, domovi za ostarele v regiji, zaščitna oprema