laparoskopija Svet24.si

Na operacijski mizi je kričala, kirurg je ni ...

ENERGIJE Dobra karma

Za optimalno delovanje: energijska napoved od 13. ...

aligator Svet24.si

FOTO: Njegove dele telesa našli v aligatorjevem ...

lekarna Svet24.si

Bomo res spet plačevali več, dobili pa manj?

ženska Dobra karma

7 osupljivo hitrih in lahkih vaj do občutkov ...

Tanja Balabanič Njena.si

Kmalu bo eno leto odkar ni samska

kmetija-2019 Njena.si

Epska bitka moči: Sara dokazala, da je prava ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O Evangelijski cerkvi v Novem mestu

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
12.12.2018 13:30

V tokratni oddaji »S Krko naokoli« je osrednja tema 70-letnica Evangelijske cerkve v Novem mestu.

Pred tem smo nekaj besed namenili še motivaciji med različnimi generacijami v delovnem okolju, a največ besed je bilo tokrat namenjenih Evangelijski cerkvi Dobrega pastirja v Novem mestu, ki praznuje 70-letnico.

Gost v oddaji je bil pastor dr. Danijel Brkič, ki nam je povedal veliko zanimivega o prihodu te vere v naše okolje, o njegovi zgodovini in trenutnih razmerah. Evangelijske cerkve so v bistvu modifikacija klasičnega luteranstva, saj je cerkev znana po tem, da se stalno razvija. Evangeličani zagovarjajo trditev, da vera ni potrebna, če ni koristna oziroma uporabna. Že dr. Martin Luter je poudarjal na čelo, da se mora cerkev ves čas reformirati. Pri nas se je obdobje reformacije začelo s Primožem Trubarjem in lani, ob 500 letnici reformacije, so pred cerkvijo, ki ima svoje mesto na Grmu v Novem mestu, postavili tudi spominsko obeležje v spomin na Primoža Trubarja.

V Sloveniji je največ evangeličanov v Prekmurju, dokaj množično pa je »posejana« tudi po svetu. Poslanstvo Evangelijske cerkve je pomagati sodobnemu človeku odkriti smisel življenja in ga nagovoriti k vrednotam. K pomoči drug drugemu, sočutju in k zaupanju. Spoštuje namreč vrednote, na katere nikoli ne bi smeli pozabiti, ne glede na našo versko prepričanje ali povsem ateistično življenje.

Oddajo »S Krko naokoli« je pripravila Renata Mikec.

Oddaja SKN: Ob 70-letnici Evangelijske cerkve v Novem mestu