Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

S Krko naokoli

SKN (avdio): O gasilcih in o gašenju žeje

Piše: V.M.

Čas objave:
21.12.2020 11:30

Kako so navdušili gasilci iz Dragatuša, česa se veselijo sevniški gasilci in kaj delajo vinarji v teh zimskih mesecih.

Oddaja Gasilci, ki smo jo lahko to jesen spremljali na Planet TV, se je konec novembra zaključila z velikim zmagoslavjem ekipe Prostovoljnega gasilskega Društva Dragatuš. 45-letni Marko Štefanič, 29-letni Silvo Cerar, 32-letni Stanislav Kuzma, 30-letni Luka Babič in 25-letni Uroš Simonič so imeli že pred finalom, v katerem so se pomerili z ekipo Prostovoljnega gasilskega društva Leskovec, ogromno spodbude v lokalnem okolju. Po zmagi pa so jih, kot pravijo sami, vaščani sprejeli kot da bi osvojili svetovno prvenstvo v nogometu. Da so si nabrali toliko spretnosti, znanj in moči, ki so jih prikazali v okviru same oddaje na različnih spretnostnih poligonih, zagotovo ni bilo doseženo čez noč, ampak so se kot gasilci izobraževali dlje časa. »Večina znanja, ki smo ga kot ekipa in kot posamezniki pokazali na tekmovanju, je sad dolgoročnega dela v društvu. Za določene specifične vaje pa smo se pripravljali z improviziranimi poligoni. Na primer to, da bomo v finalu odpirali avto s hidravličnim razpiralom, smo izvedeli le dan pred finalom. Še isti dan smo našli en avto in ga "secirali" še dolgo v noč. Tudi to je odločilo finale,« je prepričan Silvo Cerar. Pa s tem izzivov še ni konec. Kot pravi Stanislav Kuzma, so vse izzive v oddaji podrobno preučili in pregledali opremo.
Nove pridobitve se kot rečeno veseli tudi več kot 2.200 gasilcev, ki v 15 prostovoljnih gasilskih društvih delujejo na območju sevniške občine. Ob podpori največje slovenske zavarovalnice bodo v sevniški gasilski zvezi zamenjali gasilko vozilo, skupaj pa imajo v letošnjem letu v načrtu še zamenjavo dveh, s čimer bodo še povečali varnost in učinkovitost pri opravljanju svojega humanitarnega poslanstva. Največja zavarovalnica je v preteklih letih sofinancirala nakup defibrilatorjev, ultrazvočnega aparata, EKG-aparata in ostalih življenjsko pomembnih medicinskih pripomočkov ter podprla številne druge projekte na področju zdravstva, civilne zaščite, poplavne in prometne varnosti ter pomagala številnim gasilskim društvom po državi. V krški enoti največje slovenske zavarovalnice so v sklopu novoletne preventivne akcije lani sredstva namenili za nakup zaščitne opreme za krške poklicne gasilce, v predhodnih letih pa za nov CT v brežiški bolnici, edino tovrstno napravo v Posavju, za izvajanje preventivnih zdravstvenih pregledov v Zdravstvenem domu Sevnica, za nakup sodobnega multifunkcionalnega EKG aparata v Zdravstvenem domu Krško, za nakup in postavitev podlage za igrala na zunanjem igrišču Osnovne šole 14-najste. Divizije Senovo in za novo gasilsko opremo ter preventivno udejstvovanje gasilcev v treh posavskih gasilskih zvezah – krški, brežiški in sevniški. 
Kljub navideznemu mirovanju v zimskem času se tako v trtah kot v vinih tudi zdaj dogajajo spremembe. Med zimskim mirovanjem poteka razgradnja nakopičenih hranil oz. sprememba škroba v sladkor, kar trto obvaruje pred zmrzaljo. V najbolj hladnih mesecih trta prenese dokaj nizke temperature, tja do -20 stopinj in še nižje. Spremembe se dogajajo tudi v vinih, ki jih pozimi vinogradniki običajno drugič pretočijo, po potrebi tipizirajo, predvsem pa preprečujejo dostop zraka in zagotavljajo zadostno koncentracijo prostega žvepla. Le pri določenih tehnoloških postopkih, na primer pri daljšem zorenju na finih in zdravih drožeh, si lahko privoščijo drugačno prakso. 
To in še veliko več boste slišali v oddaji S Krko naokoli, ki jo je pripravila Vanja Movrin. 

Oddaja "S Krko naokoli", 2.11.2020

S Krko naokoli