mia skrbinac, miša molk Svet24.si

Miša Molk in Mia Skrbinac: intervju, ki nas je ...

Princ Charles Svet24.si

Odstavili kraljico Elizabeto II.

nočno delo2 Svet24.si

Mame majhnih otrok lahko zavrnejo nočno delo

zan jansa trstenjakova sds pl Reporter.si

Družinsko podjetje Janeza Janše: sin Žan ...

rok snežič Necenzurirano

Policija, KPK & Co., se boste lotili Snežiča in ...

sentya-tiya-awbell Njena.si

Ljubezen po domače: Kakšna je poslovna pot ...

doncic Ekipa24.si

Navijači BESNI! Prizori iz DALLASA šokirajo, ne ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O gospodarstvu v regiji, razpisu ministrstva in o odnosu Krke do kulture

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
30.07.2020 11:30

Tokrat smo največ pozornosti namenili delu gospodarstva v naši regiji in razpisu za podporo naložbam v kmetijstvu, urejene za zaščito živali pred volkovi in medvedi.

Uvodoma smo se ustavili pri podjetju Livar. Finančna upnika podjetja, ki sta tudi sprožila prisilno poravnavo družbe, Alpha Credit Solutions in ECP Tactical Opportunities, sta vložila zahtevo za prenos pooblastila za vodenje poslov družbe. Sodišče o tem še odloča. Prejšnji teden pa je objavilo, da se postopek nadaljuje, in upniški odbor pozvalo k mnenju, samo pa napovedalo, da namerava dati soglasje. Točneje, sklep je objavilo 21. julija, dva meseca zatem, ko je sklep o začetku prisilne poravnave iz januarja letos postal pravnomočen. Nanj se je možno v 15 dneh še pritožiti.

Metliška Beti, ena vodilnih evropskih proizvajalk barvane poliamidne preje, se je v okviru razvojnih načrtov lotila razvoja inovativne preje, katere barvanje bo učinkovitejše in okoljsko sprejemljivejše. Kaj bo to pomenilo za nadaljnji razvoj podjetja, podrobneje predstavljamo v današnji oddaji.

Obiskali smo tudi škocjanski zeliščarski center jugovzhodne Slovenije. Kot veste, je v Zagradu v Občini Škocjan, uradno pa so ga odprli septembra lani. Zaenkrat ga obiskujejo predvsem posamični gostje, saj je organizatorje pri organizaciji skupinskih obiskov zavrla epidemija novega koronavirusa, prav tako pa so morali tudi izvedbo različni prireditev prestaviti na ugodnejši čas. S širše regijskimi gostinci bodo sodelovali tudi pri zanimivem projektu Z vrta na krožnik in posneli kratke promocijske filme o kulinarični in drugi uporabi različnih zelišč in dišavnic.

Kot rečeno, smo se ustavili tudi pri razpisu za naložbe za zaščito živali pred volkovi in medvedi. Te dni ga je namreč objavilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Gre za finančno podporo naložbam v kmetijska gospodarstva, urejene za zaščito živali na paši pred medvedi in volkovi. Za podporo v višini milijon evrov lahko nosilci kmetijskih gospodarstev zaprosijo od 17. avgusta do vključno 21. oktobra letos. Javni razpis – že 13.po vrsti, sodi v podukrep podpore za naložbe v kmetijska gospodarstva, ki predvideva nepovratna sredstva za naložbe v ureditev pašnikov in obor za rejo domačih živali oziroma za gojenje divjadi z visokimi premičnimi varovalnimi elektromrežami in nepremičnimi elektroograjami.

Zaključili smo s kulturo. V novomeški Krki so že štirinajsto leto zapored v samostanski cerkvi Galerije Božidarja Jakca pripravili Krkin kulturni večer. Tokrat je bil v znamenju Vivaldija, nastopil pa je legendarni beneški komorni ansambel I Solisti Veneti. Krka tudi sicer lepo skrbi za razvoj kulture tako v svojem podjetju, kot tudi v odnosu do regijskih ponudnikov.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

S Krko naokoli, 30.07.2020

Livar, Beti, zelišča, razpis medvedi, volkovi, Krka kultura