Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O gripi, rastoči knjigi upokojencev, Livarju in še čem

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
27.01.2020 11:30

V današnji oddaji smo poročali o širjenju gripe, odločitvi sodišča v zadevi Krkovič, o dolgotrajni oskrbi, Rastoči knjigi novomeških upokojencev in še o čem.

Za uvod smo se ustavili pri gripi in njej podobnih boleznih, saj število obolelih narašča. Zaznani so izbruhi v številnih šolah, kjer sta dokazani tako gripa tipa A kot tipa B. Tudi v naši regiji.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so prejšnji konec tedna sklenili sodni postopek v tožbi upokojenega brigadirja Antona Krkoviča zoper državo. Krkovič terja 600.000 evrov odškodnine zaradi načetega zdravja in drugih posledic, ki naj bi mu jih povzročil proces Patria.

V Krškem smo bili na okrogli mizi o dolgotrajni oskrbi, katere sporočilo je jasno: Starši ne želimo biti breme otrokom. Sistemska ureditev dolgotrajne oskrbe je nujna! Sodelujoči so izpostavili nekaj zaskrbljujočih dejstev in predstavili projekt MOST. Z integrirano oskrbo na domu, ki jo omogoča prav ta projekt, bi ljudje lahko dlje časa ostali v domačem okolju, bili bi samostojnejši, uživali pa bi kakovostno življenje.

Poročali smo tudi o razpadajočem župnišču ob delno obnovljeni župnijski cerkvi sv. Mihaela v Polomu. To namreč že trideset let kazi videz tega naselja v kočevskem delu Suhe krajine. Pred leti ga je kupil zasebnik iz Ljubljane, a do zdaj vanj ni vložil niti centa.

V Škocjan smo se ustavili na nedavni občinski seji, kjer so svetniki tesno izglasovali podporo načrtovanemu projektu večnamenskega doma. Zmotila jih je cena projekta, ki bi po dosedanjih ocenah znašal skoraj 5,4 milijona evrov, oziroma več kot lanski realni proračun občine. Vsi so prepričani, da je – glede na stanje na trgu – to nerealno in pričakujejo novo oceno vrednosti.

Med graditelji projekta Rastoča knjiga je po novem tudi novomeško Društvo upokojencev. V večnamenskem prostoru društva so namreč pred dnevi odkrili kip Rastoče deklice, ki je delo novomeških upokojencev. Prvo leto društvene Rastoče knjige bodo prišli na vrsto literati, zbrani v sekciji Snovanja, zatem pa bodo sledile še ostale sekcije in tako bo deklica rastla, drevo pa bo z vsakim novim listom bolj zelenelo.

Ob koncu pa smo poročali še, da je Okrožno sodišče v Ljubljani na predlog upnikov začelo postopek prisilne poravnave nad največjo slovensko livarno - družbo Livar. Za upravitelja je imenovalo Leona Benigarja Tošiča. Rok za prijavo terjatev je 24. februar.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 27.01.2020

O gripi, rastoči knjigi DUNM, Livarju,...