dubrovnik, plaža Svet24.si

Jadran je kot vrela kaša, ohladitve vam ne bo ...

kolaž Svet24.si

Turistični ponudniki izgubili kompas: za ta ...

nova24tv, sds, janez-janša, boris-tomašič Necenzurirano

Madžari prodali Nova24TV. Razkrivamo, kdo je ...

kdo vam laze1 Reporter.si

Bumerang za Tomašiča: tožilstvo že preiskuje ...

roglic 22 pm Ekipa24.si

Primož Roglič padel! Slovenec je bil žrtev ...

marijana-batinić Njena.si

Ljubezen na vasi: Voditeljica Marijana Batinić se...

sporar pm Ekipa24.si

To močno odmeva! Šporar v vrstah ekipe, za ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O HE Mokrice, novomeški knjižnici, Revozu in o ExTerri Krško

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
30.04.2020 11:30

V tokratni oddaji smo poročali o gradnji HE Mokrice, ki je še edina nezgrajena v celotni verigi. Bili pa smo tudi v Črnomlju in v novomeškem Revozu, nekaj minut pa posvetili tudi kulturi.

Uvodoma smo spregovorili o gradnji Hidroelektrarne Mokrice. 51 poslancev iz različnih strank meni, da se z odlašanjem gradnje že zdaj dela gospodarska, energetska in okoljska škoda, omenjena hidroelektrarna pa je ključna za delovanje celotne verige.

Črnomaljski svetniki so ob 100-letnici postavitve tamkajšnje livarne leto 2020 na pobudo njegovih potomcev posvetili Josipu Doltarju, ki je livarno zgradil in vodil. Kdo je bil Josip Doltar, tudi v naši oddaji.

Ustavili smo se še v knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, ki se je v času pandemije izjemno izkazala z novimi načini delovanja, ves čas pa omogočala svojim bralcem dostop do knjig. V tem času se je močno povečala izposoja e-knjig v sistemu Cobiss. O tem nenavadnem obdobju za vse nas sta spregovorila direktor knjižnice Luka Blažič in Bojana Medle, v knjižnici zadolžena za prireditve in odnose z javnostmi. Sicer pa je vlada zaostrene ukrepe izposoje knjig že nekoliko sprostila, povsem pa omejitve odpravila v torek zvečer. A so se knjižnice, ob muzejih in galerijah, odločile, da vrata za obiskovalce odprejo šele po prvomajskih praznikih, saj se ne da čez noč pripraviti na varno izposojo knjig in delovanje knjižnic.

Krško društvo KUD Liber je v sodelovanju z Društvom keramikov in lončarjev Slovenije razpisalo natečaj za prijavo na razstavo keramike Ex terra Krško 2020, ki bo v atriju Mencingerjeve hiše v Krškem na ogled med 17. oktobrom in 21. novembrom. Tudi o tem poročamo podrobneje.

Ob koncu oddaje pa smo se ustavili še v Revozu, kjer so v torek spet zagnali proizvodnjo, ki je zaradi ukrepov ob epidemiji stala vse od popoldanske izmene 17.marca. Zagon poteka postopno. Podjetje je okrepilo preventivne ukrepe in zagotovilo dodatno zaščitno opremo za delavce, ki se zaenkrat na delo vozijo z lastnim prevozom. Prihodnji teden bo – kot vse kaže – potrebno določene avtobusne linije za prevoz delavcev prilagoditi zaščitnim zahtevam oz. potrojiti število avtobusov.

Podrobneje o vseh omenjenih temah v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec. 

Oddaja "S Krko naokoli", 30.04.2020

Gradnja HE Mokrice, novomeška knjižnica, Revoz, ExTerra 2020