Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O Klevevžu in nasvetih glede preprečevanja okužb s covidom-19

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
26.03.2020 11:30

V današnjo oddajo smo spet uvrstili kar nekaj različnih vsebin, o katerih smo sicer v našem programu že poročali, tokrat pa se jih lotevamo nekoliko obširneje.

Uvodoma smo se ustavili v občini Šmarješke Toplice, ki je v teh dneh postala lastnica dveh parcel v Klevevžu.

Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine je te dni vse gospodarske družbe, podjetja, samostojne podjetnike posameznike, samostojne inovatorje ali druge organizacijske oblike z območja zbornice, pozvala, da se prijavijo na razpis za letošnjo podelitev priznanj zbornice za inovacije.Razpis je od 3. februarja objavljen na spletni strani zbornice, rok za oddajo prijav pa je 3. april. Zaradi trenutne situacije v državi, epidemije koronavirusa, je dovolj, da vlogo prijavitelji oddajo po elektronski pošti na naslov andreja.vidrih@gzdbk.si, so sporočili iz Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine.

Tudi tokrat brez besede »koronavirus« ne bo šlo. Med ukrepi za blažitev posledic zaradi epidemije, o katerih se je nedavno dogovorila vlada dogovorila, je tudi solidarnostni dodatek za upokojence s pokojnino do 700 evrov.Prejeli ga bodo 15. aprila. Znašal bo od 130 do 300 evrov, odvisno od višine pokojnine. Med tem pa banke in hranilnice pozivajo upokojence, da ostanejo doma in da tudi ob koncu meseca, ko jim bo nakazana pokojnina, poslovalnice obiščejo le v res nujnih primerih.Prav tako naj se izogibajo uporabi gotovine, za pomoč pa naj prosijo pooblaščence računov.

Izbruh koronavirusa hromi gospodarstvo po svetu, pa tudi pri nas. Mnoga podjetja so že zaprla svoja vrata, nekatera še vztrajajo v okrnjeni sestavi.Največje podjetje in tudi največji zaposlovalec v šmarješki občini je podjetje Plastoform Šmarjeta, kjer proizvajajo plastične elemente za najrazličnejšo uporabo, med njihovimi izdelki pa prevladujejo deli za avtodome in prikolice. Pri tem se uvrščajo med vodilne evropske proizvajalce. Omenjeno podjetje v teh razmerah deluje okrnjeno, je povedal direktor Franci Gregorčič.

Nekaj besed smo namenili tudi dolgoletnemu novinarju RTV Slovenija in Vala 202 Marjanu Jermanu, ki je v ponedeljek umrl po dolgi in težki bolezni. Po rodu je bil iz Bele krajine.

V oddaji objavljamo tudi nekaj nasvetov za vse tiste, ki nosite očala ali kontaktne leče. Nasvete so pripravili v očesnem centru in optiki Morela.

Zadnja današnja tema pa je bilo kupovanje lokalno predelane hrane, ki je v trenutni situaciji zelo smiselna izbira. Pri tem je zelo aktivna s svojimi okoliškimi pridelovalci tudi Občina Sevnica.

Več o vseh omenjenih temah v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec. 

Oddaja "S Krko naokoli", 26.03.2020

O Klevevžu, lokalni hrani in nasvetih optike