Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

elon musk Svet24.si

Elon Musk pozval k 'razbitju' Bezosovega Amazona

marko-perkovic-thompson_pl6 Reporter.si

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije ...

koronavirus, covid-19, testiranje, test Svet24.si

Včeraj potrdili dve okužbi: v primeru ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Darja Gajšek Njena.si

Je Darjo Gajšek strah, da bi jo fotografirali v ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O knjigi, razstavi, novi investiciji Rema in o pridobitvi novomeške bolnišnice

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
09.03.2020 11:30

Danes smo v oddaji »S Krko naokoli« spregovorili o različnih temah – posvetili smo se kulturi, gospodarstvu, zgodovini in še eni pomembni investiciji.

Uvodoma smo se ustavili v Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu, kjer so na nedavnem alternativnem večeru gostili Petro Škarja. Predstavila je svojo knjigo z naslovom Zate: velike resnice malih doživetij. Svetovna popotnica in pisateljica je napisala še vrsto drugih knjig, med njimi Česar nas niso naučili v šolah, Ameriški milijonarji so spregovorili, Najdi svojo srečo in mir, Virusi Slovenije in Camino – od suženjstva do svobode.

Trebanjski izdelovalec montažnih modularnih objektov in bivalnih zabojnikov Rem je prejšnji teden predstavil projekt novega poslovno-proizvodnega objekta in razvojni projekt skoraj ničenergijskih modulov. Za prvega je gospodarsko ministrstvo namenilo 2,6 milijona evrov državne naložbene podpore, za drugega pa nekaj nad 220.000 evrov. Po besedah prvega moža Rema bo sama gradnja stavbe znašala okoli 7 milijonov evrov in pol, za tehnološko opremo bodo namenili še enkrat toliko oz. malenkost več, za zemljišče pa so odšteli poldrugi milijon evrov. Del proizvodnje bo v njej stekel še letos, v glavnini pa predvidoma oktobra prihodnje leto.

Zavod Putscherle, ki skrbi za promocijo in ohranjanje kulturne dediščine Kočevske, je nedavno v prostorih zavoda uredil etnološko zbirko, pri kateri so uporabili tudi interaktivno tehnologijo, ki prek tablic ponuja dodatne informacije o predmetih, in navidezno resničnost, kjer z uporabo VR očal obiskovalca popeljejo v preteklost. Več o razstavi v današnji oddaji.

Ob koncu pa še ena prijetna novica, ki prihaja iz Splošne bolnišnice Novo mesto. Tam so s 70-timi donacijami od novembra 2018 do julija lani zbrali 90.000 evrov za nakup novega artroskopskega stolpa oz. sodobnega pripomočka pri posegih, namenjenih zdravljenju poškodb in obolenj kolen ter ramen. Z omenjeno novo opremo bodo v bolnišnici skrajšali zdajšnje tri do štirimesečno čakanje na artroskopske posege, naprava pa ima tudi številne druge prednosti.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 09.03.2020

O knjigi, razstavi, Remu, SBNM