horned-viper-1329241_1920 Svet24.si

Marina je med nabiranjem špargljev ugriznil ...

knoplja Svet24.si

Policisti našli 54-letnika, ki je gojil konopljo

aleksander-jereb Necenzurirano

Rekordni nakup v Radomljah: za posestvo odštel ...

milan kucan m24 Reporter.si

Šok za sončnega kralja Roberta Goloba: njegova ...

djokovic Ekipa24.si

Nole se je fotografiral z mladeniči in iz žepa ...

Karel in Camilla pa naj bi imela kar nekaj problemov zaradi njegove zagledanosti v igralko Odkrito.si

Camilla BESNA, ker naj bi se Karel ogrel za drugo ...

lanisek Ekipa24.si

Zaslužil si je vsak cent! Uh, kakšno nagrado bo ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O kolesarskem projektu, Turnu, likovni koloniji in črni človeški ribici

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
19.06.2020 11:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo tokrat spregovorili o najboljših v nacionalnem kolesarskem projektu, pa o novem projektu KZ Krško, o Novomeških likovnih dnevih in ogroženosti črne človeške ribice.

Uvodoma smo spregovorili o projektu Varno na kolesu. Letošnja osma izvedba je bila nekoliko drugačna in o tem smo se pogovarjali z vodjo projekta Tanjo Medved. Sicer pa so bili med najboljšimi tudi dolenjski osnovnošolci.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v začetku tega tedna kot poseben gost udeležil zaključne prireditve, ki so jo učitelji Osnovne šole Litija pripravili devetošolcem, ki so sklenili svojo osnovnošolsko pot. Predsednik Pahor se je prireditve udeležil na posebno povabilo ravnatelja in učiteljev, ki so imenitni generaciji, na katero so zelo ponosni in bi si je želel vsak učitelj, s tem pripravili izjemno presenečenje.

Kmečka zadruga Krško je v okviru svoje kleti in Vinoteke Turn v neposredni bližini gradu Šrajbarski turn pred dnevi odprla Vinsko-gastronomski center Turn, s katerim sledijo zahtevam sodobnih potrošnikov in želijo svoja vrhunska vina predstaviti kot regijsko turistično znamenitost. Center so uredili v okviru projekta Od ribiča do graščaka.

V razstavišču Dolenjskega muzeja Jakčev dom v Novem mestu so minuli ponedeljek odprli 5-dnevno likovno kolonijo 16. Novomeški likovni dnevi, ki se je ob novem umetniškem vodji Robertu Lozarju udeležuje sedem slovenskih umetnikov različnih generacij in poetik. Kolonijo Novomeški likovni dnevi v Dolenjskem muzeju pripravljajo ob podpori Mestne občine Novo mesto in drugih podpornikov. Skrbnik omenjene mestne zbirke je Dolenjski muzej. Pobudnik kolonije in njen 15-letni umetniški vodja je bil novomeški slikar in specialist grafike Janko Orač. Strokovna sodelavka letošnje kolonije pa je kustosinja Jakčevega doma Jasna Kocuvan Štukelj.

Na kmetiji Zupančič ob izviru Jelševniščice pri Črnomlju, ki je znan kot eno od treh do zdaj odkritih belokranjskih nahajališč črne človeške ribice, so sredi tedna predstavili novonastali infocenter. Pripravili so tudi strokovno srečanje, na katerem so opozorili, da je črna človeška ribica med najbolj ogroženimi vretenčarji na planetu.

Podrobneje o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 19.06.2020

O najboljših v projektu Varno na kolo, Turnu Kmečke zadruge Krško, Novomeški likovni koloniji in belokranjdskem močerilu