900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O naj dijakinji, kolesarstvu, regiji Posavje, črnomaljskem proračunu...

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
31.01.2020 11:30

Tudi tokrat smo za vas predstavili kar nekaj načrtovanih projektov in dogodkov v naši regiji, bili pa smo tudi pri županovem sprejemu letošnje najdijakinje Anite Koprivc na Mirni.

Na območju občine Krško so v pričakovanju novih naložb v kolesarsko infrastrukturo. Že sicer se zadnja leta izraziteje posvečajo gradnji te infrastrukture, ki bo letos bogatejša še za 18-kilometrske kolesarske povezave med Krškim in Kostanjevico na Krki. Naložbo so ocenili na približno 5,6 milijona evrov, od tega bo krški del stal približno 3,2 milijona evrov, kostanjeviški pa 2,3 milijona evrov.

Krški svetniki, ki jih je predsednik državnega sveta Alojz Kovšca s sodelavci na nedavni redni občinski seji seznanil s predlogom in potekom postopka ustanavljanja pokrajin, so se zavzeli za Posavje v obliki zdajšnje statistične regije. Opozorili so tudi, da nad predlogom skupne zasavsko-posavske pokrajine niso navdušeni.

Črnomaljski občinski svetniki so na nedavni seji sprejeli proračun občine za letos, predlog za izdajo odloka o prometni ureditvi in sklep o soglasju k ceni socialno varstvene storitve pomoči družini na domu, potrdili pa so tudi predloge kandidatov za priznanja Občine Črnomelj.

Mestna občina Novo mesto je objavila javni poziv za sofinanciranje najemnin poslovnih prostorov v starem mestnem jedru Novega mesta za najemnike, ki so ali bodo začeli opravljati dejavnost lani oziroma letos. Predvidena višina razpisanega denarja je 10 tisoč evrov. Na razpis pa se ne morejo prijaviti najemniki z gostinsko dejavnostjo v mestnem jedru, ki ne bi imeli pretežno kulinarične ponudbe.

V Novem mestu pa se bodo s spremljevalnim programom tradicionalnega koncerta na predvečer kulturnega praznika spomnili tudi novomeške pomladi. Pred 100 leti je namreč ta umetniški dogodek, ki mu bodo letos posvetili še niz drugih prireditev, prepihal tedanjo deželno umetnost in presegel njene okvire. Obletnice novomeške pomladi se bodo spomnili predvsem v spremljevalnem programu, pri katerem bodo sodelovali tudi dijaki Gimnazije Novo mesto. S koncertom bodo zaznamovali tudi 30-letnico delovanja novomeškega simfoničnega orkestra, ki deluje v okviru novomeške glasbene šole.

Nova zakonodaja je spremenila pravila gradnje postajališč za avtodome, o čemer so minulo sredo razpravljali na posvetu v sklopu sejma Alpe Adria, pri tem pa so poudarili, da je umestitev in izvedljivost odvisna od posamične lokacije in določil prostorskega akta za konkretno lokacijo. Na posvetu, ki ga je Mreža postajališč za avtodome po Sloveniji organizirala skupaj z Društvom turističnih novinarjev Slovenije in z Gospodarskim razstaviščem, je gradbeno zakonodajo in pravila podrobneje predstavila Judita Thaler, osnovno načelo umeščanja teh postajališč v prostor pa je tudi za našo oddajo strnil župan občine Mirna in vodja projekta Mreža postajališč za avtodome po Sloveniji Dušan Skerbiš.

O tem, da je novomeška gimnazijka Anita Koprivc po izboru Dijaške organizacije Slovenije prejšnji teden postala naj dijakinja, smo že poročali, zdaj pa smo bili priča tudi županovemu sprejemu te izjemne 18-letne Mirnčanke.

Podrobneje o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 31.01.2020

Krško, Črnomelj, novomeška pomlad, naj dijakinja