Rok Povšič Svet24.si

FOTO: Rok je peš odšel od doma, nato pa se je za...

carmen istanbul (3) Svet24.si

Carmen Osovnikar pobegnila v Turčijo

ratitovec Svet24.si

FOTO: Smučar na Ratitovcu sprožil plaz, ta je ...

marko milosavljevic bobo Reporter.si

Pri medijski hobotnici SDS gre za zavestno ...

FFYh_3dXsAgvQ6p Necenzurirano

Kje je Borut Pahor? Igra se z lego kockami ...

Gino Tadej Podgornik Njena.si

Gino priljubljen med dekleti, Tjaše nikjer na ...

doncic Ekipa24.si

ZAROKA, ki je navdušila VSE V DVORANI! ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O maskah in rokavicah, o odprtem pismu županov in o Romih

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
15.04.2020 11:30

Za današnjo oddajo smo poročali iz Metlike, dolenjskega Hospica, pa o dogovorih glede življenja v romskih naseljih, obiskali smo občini Šentjernej in Mokronog-Trebelno, ustavili pa smo se tudi v Novem mestu.

Uvodoma smo šli v Metliko, kjer člani tamkajšnje folklorne skupine Ivan Navratil na velikonočni ponedeljek vsako leto pripravijo prireditev Vuzemski ponedeljek s tradicionalnim zaviranjem kola. Kljub epidemiološkim omejitvam ni bilo tokrat nič drugače. Pravzaprav je bilo nekoliko drugače, a o tem v našem prvem prispevku.

V oddaji objavljamo tudi obvestilo novomeške bolnišnice, da bodo počasi začeli sproščati tudi izvajanje nenujnih zdravstvenih pregledov in posegov, ki so jih s koronaukrepi začasno ukinili. Paciente bodo klicali osebno, po telefonu.

Zadnje čase smo kar nekajkrat poročali o razmerah v romskih naseljih v času epidemije covida-19, ko nimajo vsi Romi dostopa do pitne vode. In prav to je bila tema nedavnega spletnega sestanka Romov s predstavniki nekaterih državnih institucij in lokalnih oblasti. K sreči pa, kot so poudarili, v teh naseljih prisotnosti virusa še ne beležijo, prihaja pa do kršitev prepovedi zbiranja.

Župan občine Šentjernej Jože Simončič je sredi prejšnjega tedna predal zaščitno opremo Društvu upokojencev Šentjernej in romski svetnici Darki Brajdič. V paketu, ki ga je prevzel predsednik tamkajšnjega društva upokojencev Marjan Bratkovič, je bilo 150 pralnih mask za večkratno uporabo skupaj z navodili, 50 mask za enkratno uporabo, 100 kosov rokavic in razkužilo. V paketu, ki ga je prevzela romska svetnica Darka Brajdič, pa je bilo 40 pralnih mask z navodili, 50 mask za enkratno uporabo, 100 kosov rokavic in razkužilo – vse to je namenjeno vsaki romski družini iz naselij v občini.

Dolenjski in belokranjski župani so prejšnji konec tedna v odprtem pismu pristojne v državi pozvali k ohranitvi prioritete varovanja državne južne meje. Prepričani so, da bi pri zagotavljanju varnosti državljanov vsekakor morali znati preseči raven dnevnopolitičnih ideoloških oziroma strankarskih delitev in med epidemijo storiti vse za blažitev zahtevnih razmer.

Mestna občina Novo mesto pa je pred prazniki zagotovila tudi 2000 zaščitnih mask za večkratno uporabo, ki so prek krajevnih skupnosti namenjene najranljivejšim občanom. Predstavniki krajevnih skupnosti so jih tako lahko prevzeli v občinskem štabu civilne zaščite, vsak pa naj bi dobil sorazmerno število mask glede na število prebivalcev. Namenjene so starejšim in kronično bolnim, ki si potrebne zaščitne opreme sicer ne morejo zagotoviti.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant pa med tem opozarja na spremembe ukrepov, ki veljajo v zaprtih javnih prostorih, torej tudi v trgovinah. Bregantova še vedno priporoča nošenje mask, namesto rokavic pa pogostejše razkuževanje rok. In seveda, da trgovine obiščete čim manjkrat in za čim krajši čas.

V zadnjih tednih, ko se soočamo z epidemijo koronavirusa, je ena od zahtevnejših nalog občin zagotovitev zaščitne opreme. Vse po vrsti so k sodelovanju povabile prostovoljke, ki te maske šivajo - tudi v občini Mokronog-Trebelno. In tudi o tem smo poročali v današnji oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 15.04.2020

Nič več rokavic, pismo županov, Romi