Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O nagrajeni kmetiji Černelič in nekaterih projektih v regiji

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
19.10.2020 11:30

Tokrat smo med radijske potepe uvrstili nekaj informacij iz naše regije. Med drugim poročamo tudi o obisku brežiškega župana na biodinamirni kmetiji Černelič.

Najprej smo se ustavili v Beli krajini. Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je prejšnji teden izdala odločitev o finančni podpori projektu odvajanja in čiščenja odpadne vode v porečju Kolpe, tokrat Občini Črnomelj. Skupna višina sredstev, namenjenih za izvedbo projekta, znaša skoraj 3,6 milijona evrov, od tega bo kohezijski sklad prispeval nekaj manj kot 1,6 milijona evrov.

Občina Črnomelj je julija letos začela obnavljati dotrajani lesni most oz. brv čez Dobličico v ulici Kočevje proti Kanižarici. Dela so zdaj končana, brv je nared, naložba, ki je šla v celoti iz občinskega proračuna, pa je znašala dobrih 26.870 evrov.

Med tem pa je občina Semič povabila občane k oddaji predlogov za oblikovanje participativnega proračuna za prihodnji dve leti. Projektne predloge, za katere je obrazec objavljen na občinski spletni strani, lahko oddajo občani s stalnim bivališčem v občini Semič, ki do dne oddaje predloga dopolnijo 15 let, prav tako pa tudi skupine občanov. Zadnji rok za oddajo projektnih predlogov je 21. oktober, potem bodo o njih javno glasovali, in sicer od 9. do vključno 11. novembra.

Občina Sevnica je s sevniško komunalo podpisala pogodbo za izvedbo rekonstrukcije kanalizacije na Prvomajski ulici. Projekt zajema tudi ureditev lokalne ceste Trg svobode–Prvomajska ulica, na odseku od Zdravstvenega doma Sevnica do križišča nad tamkajšnjo Kopitarno v skupni dolžini okrog 400 metrov.

Sicer pa sevniška občina veliko investira tudi v objekte predšolske in šolske vzgoje, jih posodablja in ureja. Na vseh šolah so v poletnem času opravili različna obnovitvena, vzdrževalna in investicijska dela, skladno s potrebami in v dogovorih z ravnatelji šol. Med večjimi investicijami v sklopu investicijskega vzdrževanja sta novi tartanski atletski stezi pri Osnovni šoli Sava Kladnika Sevnica in Osnovni šoli Tržišče.

Republiški stanovanjski sklad je s podjetjem TGH iz Črnomlja podpisal pogodbo za projektiranje in gradnjo dveh večstanovanjskih stavbnih sklopov s skupaj 40 javnimi najemniškimi stanovanji. Pogodbena vrednost je 4,48 milijona brez DDV, objekta naj bi uporabno dovoljenje dobila v nekaj več kot 18 mesecih. Direktor sklada Črtomir Remec je ob tem povedal, da sklad s tem in ostalimi projekti po celotni Sloveniji povečuje število javnih najemnih stanovanj. Do leta 2023 imajo namen skupno zagotoviti 2144 novih javnih najemnih stanovanj v projektih vrednosti okoli 286 milijonov evrov. V Novem mestu je na primer predviden projekt Brod Drage s 180-timi stanovanji.

Župan Občine Brežice Ivan Molan je nedavno obiskal biodinamično kmetijo Černelič, dobitnico nagrade evropske javnosti Rural Inspiration Awards, ki jo podeljujeta Evropska komisija in Mreža za razvoj podeželja za projekte s temo biogospodarstva in blaženja podnebnih sprememb. V spomin na tako velik dosežek sta župan Ivan Molan in nagrajenec Zvone Černelič skupaj s člani društva za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda na kmetiji posadila drevo. Več s tega obiska pa v današnji oddaji.

Sedmo leto zapored je Občina Krško v sodelovanju z Nuklearno elektrarno Krško, GEN energijo, Agencijo za radioaktivne odpadke in Skladom za financiranje razgradnje NEK-a in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz nuklearke pripravila letno poročilo o porabi nadomestila zaradi omejene rabe prostora. V lanskem letu so v okviru nedavčnih prihodkov proračuna občine Krško prihodki z naslova nadomestila zaradi omejene rabe prostora na območju jedrskega objekta znašali 8,9 milijona evrov. In kam je šel ta denar?

Več o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 19.10.2020

O Kmetiji Černelič, projektih iz Bele krajine in Posavja, pa tudi o NEK-u