Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O domačiji Pie in Pina Mlakarja, pa o najboljšem medu, investicijah in drugih občinskih odločitvah

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
05.11.2019 11:30

Današnja oddaja je mozaična, v njej pa številne zanimive vsebine.

Za uvod smo se ustavili na letošnjem ocenjevanju medu v Semiču, kjer so sprva mislili, da ga zaradi izjemno slabe letine sploh ne bodo mogli organizirati. Kljub temu je 107 čebelarjev prineslo ali poslalo 167 vzorcev medu iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Črne Gore ter celo iz ZDA in z Nove Zelandije. Šampion letošnjega ocenjevanja je postal gozdni med, ki so ga pridelale čebele Trajčeta Nikoloskega iz Ljubljane in je dobil oceno 31,27 točke.

Semiška županja Polona Kambič je konec prejšnjega meseca že po tradiciji pred občinskim praznikom pripravila zajtrk s podjetniki in obrtniki. Tudi mi smo bili tam in izvedeli veliko aktualnih informacij glede gospodarskega razpoloženja v občini in zaposlovanja.

Sicer pa so v Črmošnjicah pred prazniki predali namenu novo poslovilno vežico, pred katero sta trak prerezala njen skrbnik Ivan Kukar in semiška županja Polona Kambič. Prebivalci Črmošnjic, Srednje vasi, Brezovice in Blatnika so na spodoben poslovilni objekt čakali vrsto let, zato so se ga toliko bolj razveselili.

Na oktobrski občinski seji v Straži so člani občinskega sveta zavrnili predlog proračuna za prihodnje leto, ki so ga imeli v prvi obravnavi, v Žalovičah v šmarješki občini pa so ob odprtju težko pričakovane naložbe, doživeli zgodovinski dan. Vas z 800-letno zgodovino, z danes 36-timi gospodinjstvi in z okrog sto prebivalci, je s temeljito prenovo cestne in vodovodne infrastrukture ter z izgradnjo prepotrebnega kanalizacijskega omrežja postala ena najlepših vasi.

V Sevnici so člani občinskega sveta na oktobrski seji potrdil kandidate za letošnje prejemnike občinskih priznanj. Lekarna Sevnica bo tako prejela grb občine Sevnica. Knjižnica Sevnica in Ciril Udovč z Dolenjega Boštanja bosta dobila zlato plaketo občine Sevnica. Chemocolor z Dolnjega Brezovega, Društvo vinogradnikov Studenec in Franc Mrgole s Telč pa so letošnji dobitniki srebrne plakete občine Sevnica.

Med tem pa so krški svetniki na nedavni redni seji potrdili rebalans proračuna tekočega leta in po prvi obravnavi še osnutek proračunov za prihodnji dve leti.

Ob koncu oddaje smo se ustavili še na domačiji baletnikov Pie in Pina Mlakarja. Nevarnosti za njeno podrtje ni več, je pa res, da se tam kaj dosti ne dogaja, kljub temu, da obstaja želja, da bi idilična hiška priznanih baletnih umetnikov postala muzej baleta. A se s tem predlogom novomeške Krke, ki z domačijo upravlja in Društva baletnikov Slovenije, svojci ne strinjajo oz. za to niso storili nič, kar so se dogovorili. Tovarna zdravil sicer redno vzdržuje hišo in skrbi za njeno okolico. Pred leti so hiško prekrili z novo slamnato streho, zaradi neustrezne in zastarele električne napeljave, ki predstavlja požarno-varstveno tveganje, pa so jo odklopili iz omrežja. Večina opreme, dokumentov in drugih omembe ali ogleda vrednih eksponatov v lasti dedičev, po navedbah novomeškega farmacevta ni več v hiši. Zelo kritični do razmer pa so v Društvu Novo mesto, kjer poudarjajo, da je hiša kulturni spomenik lokalnega pomena, v kateri bi moral biti muzej s stalno razstavo življenja in dela tega velikega in mednarodno prepoznavnega baletnega para.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 05.11.2019

O medu, investicijah, domačiji Pie in Pina Mlakarja, občinskih sejah